www.guteinfo.com
Havdhem marknad
Evenemang, Havdhem socken


Havdhem marknad är med i Guteinfos funktion för årligen återkommande evenemang på Gotland, där du kan se fem år framåt i tiden när de inträffar. Här skall vi bara visa några bilder från marknaden 2015:

Havdhem marknad

Det vanlig utbudet på en marknad förekommer men också en lite mer lokal förankring än vad som är vanligt.

Havdhem marknad

På bilden ovan tackade man en av eldsjälarna. Det är hela tiden ett pågående program utöver marknaden i sig. 2015 var det bl a en politisk debatt, man välkomnade såväl nyfödda som nyinflyttade, Alexandra Pallin uppträdde och Pippi lät det regna godis.

Havdhem marknad

De lokala föreningarna var närvarande och försökte dra in lite pengar till verksamheten (skylten fladdrade runt så jag bad henne hålla i den).

Havdhem marknad

Det finns mycket hantverk att skaffa.

Havdhem marknad

Havdhemkorset var avstängt österut, så ditåt går det inte att köra. Skall du prompt åt det hållet får du svänga österut i Hemse, Alva eller Grötlingbo ehuru det nog går att trassla sig fram i Havdhem också. Å andra sidan håller Bröderna Pettersson öppet och där finns det mesta en människa rimligen kan önska sig.

Havdhem marknad

På vägen ner till bygdegården och kroppkakorna ligger Gotlands Lantbruksmuseum, där man dagen till ära tröskade med tillhjälp av museiföremålen.

Havdhem marknad

Bilden visar den mackapär som drog trösken, vad nu en sån kan heta.

Havdhem marknad

Och nere vid bygdegården ringlade kön till kroppkakorna.

Havdhem marknad

Barnen kunde få rida, men jag såg inte Lilla Gubben.

Havdhem marknad

En kille från Schweiz hade tagit sig med sig ett instrument av något slag. Det lät djupt och vackert och han spelade bra.

Havdhem marknad

Många av stånden skänkte delar av försäljningen till de drabbade flyktingarna. Utomordentligt bra! Guteinfo applåderar stående!

Havdhem marknad

Havdhem marknad är inte en jättestor, och man hade lite otur med vädret 2015 även om det klarnade upp framåt eftermiddagen, men å andra sidan är sudergutar förmodligen jordens trevligaste människor.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com