www.guteinfo.com
Långa Lisa
Ringmuren, Visby socken


Marktornet Långa Lisa i Nordergravar strax väster om Norderport har hetat så sen det byggdes, och dessutom sägs att det var den stigande terrängen som var anledningen till att tornet gjordes en våning högre än övriga.

Långa Lisa är det högsta av de bevarade 27 tornen i ringmuren, sex våningar. Och för de som inte är bekanta med en av Sveriges absolut vackraste utsikter - Nordergravar - tillägger vi att så är det.

På insidan av Långa Lisa ser man tydliga avsatser efter våningarnas bjälklag, för den som vill se sånt. Det är ett rejält torn.


Det påstås att också detta torn liksom de flesta andra av Visbys markbaserade torn har haft en överbyggnad av trä, en så kallad houdre, som fungerat som en skyttebalkong med skyddstak.

En privat fundering om det där med trätak på ett torn kan man nog få ha, ty det förefaller ju skäligen enkelt att med tillhjälp av eldpilar sätta fjutt på ett sånt, men forskarna har väl goda skäl för sina ståndpunkter varför det säkert har funnits sådana.

Vid en undersökning 1901 hittades en mängd kaststenar i de översta våningarnas nischer, säger Valdemar Falck i boken Visby Stadsmur (Gotab 1995), som tillhörde tornets vapenförråd. När den lede fi kom anstormade kastade alltså försvararna från sex våningars höjd bl a sten i skallen på dem.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com