www.guteinfo.com
Söderport
Ringmuren, Visby socken


Vid Söderport har det alltid varit genomfartsled, också långt före såväl ringmur som torn. Tornet är byggt något senare än den tidigaste muren men innan den sista murförhöjningen gjordes i slutet av 1200-talet.

Inne i portvalvet kan man se spår av den gamla porten och låsanordningarna. Den gamla porten som en gång hörde till tornet tjänade som tullanläggning ända in på 1800-talet; tullen är ett svenskt påhitt från 1600-talet.

Tornet var betydligt bekvämare inrett än de andra. Här fanns inte bara en spis utan även en latrin och tornet hade alkover i väggarna. På muren, vid tornets utsida, finns det rester av en stentrappa som ledde från marken och upp i tornrummet.

Strax på insidan av tornet börjar Södertorg, som vi ännu inte skrivit något särskilt om, men där har det hänt häftiga saker, se t ex Två hundra hästar med folk av bönderna.

Söderport, Visby ringmur

På ömse sidor av Söderport har tagits upp ett par extra portar för att underlätta kommunikationen som alltid har varit livlig, men dessa är av långt nyare datum än såväl torn som mur.



Här har vi Söderport längst bort. Fotot är taget längs den södra delen av muren och min näsa pekar åt nordost.


Om man står alldeles framför Söderport och tittar upp så är det en ganska mäktig syns. Det är ju inte Empire State building eller så, men om man bara har ett armborst så är utsikterna inte lysande. Skottgluggen är vidgad i förhållande till original, ty tiderna har ju så att säga växt från armborst till kanoner (jag skriver växt i stället för utveckling, för utveckling är det inte).

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com