www.guteinfo.com
Alleqvia löväng
Ängen, Endre socken


Allekvia löväng är en av Gotlands cirka 140 kvarvarande ängar, dels ett 3,9 hektar stort välhävdat änge och dels löv- och betesmark om syd och väst.

Informationsskylten säger att lövskogen främst består av ek, ask, lundalm, vildapel, rönn och vårtbjörk men att mellan träden återfinns "buketter" av hassel, skogskornell, getapel, nypon och slån.

Änget bjuder en skön promenad och en stunds avkoppling från "denna världens ondsko och strid", som Bellman uttrycker det efter att han sagt att vi kära bröder borde få supa i frid.



Genom änget löper en naturstig som är värd att gå och det tillhandahålls en informationsfolder till promenaden.

Att följa stigen medför att man får lite mera kunskaper om naturen och ett alldeles utmärkt exempel på skillnaden mellan hävdat och ohävdat änge.

Till alla dem som under århundradens lopp har skött om ängena på Gotland får man rikta ett stort och varmt tack, ty ängena är till glädje för alla besökare.



Vi kan berätta att det på informationsskylten stod att i holkar och håliga träd häckar fåglar som halsbandsflugsnappare, stare, skogsduva medan rödhaken, koltrast, svarthätta, trädgårdssångare och lövsångare föredrar områden med mera buskar. I slutet av maj och ungefär fram till midsommar kan man få höra näktergalen ge hals, men skall det vara någon större poäng med detta så skall man alltså vara där sena kvällar eller mitt i natten.



Allehanda växter och träd finns att se och är du tillräckligt uppmärksam kan du få se en stor finkfågel vid namn stenknäcken eller kanske rent av en halsbandsflugsnappare.

Fordom var ängarna på Gotland betydligt flera eftersom ju "äng är åkers moder" och gav hö och löv till djuren, ollon åt svinen (det finns fortfarande obsoleta lagar kvar i Byggningabalken om det där: Huru svin i ollonskog må hållas), virke, ved och nötter åt folk.

På våren blommar sånt som svalört, blåsippor och vitsippor i massor, och är man nyfiken kan man få se vätterosen sticka upp näsan under en hassel (bilden på vätterosen ovan är dock inte tagen i änget).

Sommartid domineras floran i änget av sånt som midsommarblomster, ramslök, brudbröd, humleblomster, ängskovall och teveronika.

I Allekvia änge kan Du nog få ihop en bukett att lägga under kudden på midsommarafton och drömma om en sån där Benny (en gute alltså, han som vann den där tävlingen vad den nu hette igen).



Att gutarna trivs gott i sina ängen är allbekant, så är hoppeligen också fallet i Allekvia änge i Endre socken en bit norr om mitten på ön, fast lite väster till.

Ortsbefolkningen firar nog midsommar, dricker kaffe, dansar med barnen och umgås av hjärtans lust bland kakor, tårtor, gutniska lekar och kaffehalvor.

"Det skall vara gott att leva", sjöng Galenskaparna i TV på 1900-talet, och det skall det väl...

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 147 mot Slite, sväng höger mot Dalhem strax efter rondell
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com