www.guteinfo.com
Gamle hamn
Rauk, Fårö socken


Gamle hamn är ett naturreservat, som har varit hamn för länge sen, och ruinerna av ett litet kapell finns i strandskogen strax intill, några forntida gravar kantar kusten. Ute i vattnet står också raukar, en av dem är Hunden eller S:t Oles port - raukarnas rauk!

Som kuriosa kan vi nämna att man har hittat ett bronshuvud från en romersk båt. Någon romare har alltså besökt Fårö vid tiden för Kristi födelse ungefär, och det finns också av romare skrivna historier om en riddare som har besökt bärnstenskusten (södra Östersjökusten) och kanske handelsplatserna däromkring, och då ligger Gotland naturligt till.

- Va skatt däu ha fyr hittajära hovud?


Rauken kallas Kaffepannan, Hunden eller S:t Oles port.

S:t Ole tör vara Nordens mesta helgon, S:t Olof, som har kyrkor och plättar sig tilldelad överallt där vikingar alltjämt lever kvar.

Vi vet förresten att S:t Olof besökte en hamn i Hellvi på Gotland år 1030 (forskare funderar på om det var 1029 eller 1030) på väg till eller från Novgorod. Han blev något år senare ihjälslagen vid Stiklastad i Norge, gravlagd i Trondheim, där han efter sin död uppfyllde kriterierna för att inlemmas i helgonkalenderns förevigtvarande uppräkningar.


Foto Björn Pettersson

Kommer man för högt upp med flyget så ser det ju inte så där rasande imponerande ut.


Foto Björn Pettersson

Solnedgång...

Husch, det här är jobbigt. Det är så vackert att man inte riktigt kan beskriva det. Det luktar från sjön, som lugnar med själva sitt väsen, och tja... ...ljus, färger och sånt. Det där... ...och lite till.

- Vackert va?

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 148 till Fårö.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com