www.guteinfo.com
Kast varpe (varpa)
Lekar, Annorstädes socken


Att säga att man skall "spela varpa" låter fult i gutniska öron. Säg inte så är Du snäll, säg kasta varpa. Bilden ovan är förresten en fastlänning från Svängsta som deltog i SM-varpan i Hablingbo 2006.


På det hela stora taget så är det fråga om att hiva iväg en varpa 20 meter och pricka en pinne (damer och ungdomar har kortare banor). De bästa kastarna är sagolikt skickliga. Timme in och timme ut så kastar de varpor blott några centimeter från pinnen - lång träning ligger bakom sånt.


Det är inget UFO uppe i vänstra hörnet på bilden utan en varpa ungefär halvvägs på sin färd. 20 meter är lite längre än vad man tror.


Här ser du just när en varpa slår ner. Det sitter redan en varpa alldeles vid pinnen och den varpa som kommer flygande sätter sig inte där det var tänkt. Det är ett av problemen, att få varpan att sätta sig. Ibland är kastet så skickligt att varpan slår av den lilla pinne som står ovan jord och lägger sig ovanpå en pinne som är nedkörd i jorden och inte syns varken på bild eller på riktigt - men den står där. Om så är fallet kommer du att få höra de gutniska killarna säga "smocknolle".


En följd av kastarnas skicklighet är förstås att man måste mäta vilken varpa som ligger närmast pinnen, och då kan det se ut så här. Och ofta kommer du att få höra, när det är lag som kastar, att de i laget som redan har kastat talar om för de som ännu skall kasta var de varpor som redan kastats ligger. "Fem lång", "tio kort" och sånt. Det är alltså instruktioner till den som står i tur.

Det kan väl också vara en sorts påminnelse om hur skickliga kastarna är. Om du bläddrar lite uppåt så ser du en varpas båge i luften på en 20-metersbana. Några centimeter är inte så mycket.

Varpa är mycket populärt på Gotland och många är segrarna i SM. Men bra många fler borde kasta varpa, särskilt fastlänningar. Och ni är allihop välkomna till Gotland för att tävla med oss.

Välkommen!

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com