www.guteinfo.com
Almedalsveckan 2014
Almedalsveckan, Visby socken


Det är sällan jag åker in till Visby mer än en dag under Almedalsveckan - 2014 blev den lördagen den 5 juli, Folkpartiets dag. Egentligen brukar jag inte ta reda på vilket parti som äger Almedalen den dag jag besöker det hela, men ofta har jag råkat åka in på Vänsterpartiets dag. Det är jag trött på.

Per Schlingmann

Jag tar inte kort på beställning, har inget uppdrag, utan strosar runt lite, kikar här, kollar där, pratar med några och tar kort på ett och annat. Per Schlingmann har väl blivit någon slags guru och dyker titt som oftast upp trots att han inte har något uppdrag. En lång kille, som Ingvar Carlsson.

Almedalsveckan 2014

På ett torg stod en lokal politiker och gladde sig över att Gotland har bra mobiltäckning och att det snart finns bredband överallt. Och det är ju bra, men det är inte politikerna som har ordnat detta utan folk ute i socknarna har tagit tag i bredband själva.

Marit Paulsen

Marit Paulsen satt på en stol en liten stund och pratade med folk. På en skylt stod det att Marit bjöd på köttbullar. Jag fick inte några köttbullar.

Almedalsbiblioteket

När jag gick in på bibblan, ett av de bättre ställena på jorden, för att få lite kaffe såg jag att de hade stavat fel. Café heter det väl? Borde de inte ha kunnat slå upp det?

Almedalsveckan 2014

Eftersom det redan var lördag hade olika föreningar, organisationer osv börjat åka hem. Hyresgästföreningen som ville "lösa bostadskrisen", det stod i det orangea fältet, hade lämnat sin boning utanför Campus Gotland, Uppsala Universitet, varför åtminstone en student får ett hem. Bra början.

Medmänsklighet

Gutar är förbannade för att nazister gavs möjlighet att tala från Almedalsscenen dagen före Almedalsveckan. Men det startades en grupp, en logga skänktes och en fredlig aktion företogs - loggan på bilden ovan, för mångfald och medmänsklighet, som borde användas i hela Sverige.

Media

Media syns överallt, allihop. På bilden ovan intervjuar Expressen den där figuren från ETC, som har väldigt många och starka åsikter, och det var jätteintressant.

Almedalsveckan 2014

När det började närma sig Folkpartiet och Jan Björklunds stund så klumpade folk ihop sig framför stora scenen, men då det var en kvart kvar gick jag en sväng till.

Terrafem

Så här står det på deras hemsida:

"Terrafem är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. Organisationen bildades i mars 2000 och driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. Terrafem driver även en juristjour och erbjuder tjejhusboende och stödlägenheter."

- Varför skall en ideell organisation behöva göra sånt här? Det finns till och med en panikknapp på deras hemsida.

- Förbannade ynkryggar till karlar!

Donnersplats

På Donnersplats höll ett sånt där parti tal varför folk hade vänt dem ryggen och höll för öronen. Man får inte störa andras möten eftersom man därigenom underkänner sin egen yttrandefrihet, det gjorde de inte heller, men ibland känner man sig tveksam.

Regnbågsflaggan

Från studenternas högborg hängde Regnbågsflaggan. Bra! Gotland är antirasistiskt, för mångfald och medmänsklighet och folk får älska vem de vill.

- Tänk om du blev kär i en pojke. Eller en flicka.

Feminism utan socialism

Folkpartiet vill ha feminism utan socialism, och det verkar ju vara en bra idé eftersom jag inte känner till något socialistiskt samhälle som fungerar. Jag förstår så lite av sånt där, men känner du till något sådant land så undervisa mig gärna.

Feminism utan socialism

Nere på Donnersplats stod lite senare en kille och slogs för mänskliga rättigheter. Det är som bekant ett "stabilt land".

Jan Björklund

Efter talet gick jag fram för att ta lite bättre kort på höjdarna, och som du ser så böjde jag mig ner och tog ett kort under armen på någon lång drasut. Jag tror Björklund såg det ty de bjöd på tillfälle för fotografering strax efter - det bästa jag har sett partitoppar bjuda vanligt folk på.

Jan Björklund

Almedalsveckan är en manifestation för demokrati och öppenhet i ett av världens bästa länder. Det är bra grejer!

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com