www.guteinfo.com
Benved
Flora, Annorstädes socken


Busken benved som ibland blir högt som ett träd är ganska sällsynt i Sverige, men den finns bl a på Gotland och i de södra länen på fastlandet, ända upp till Svealand; den är vanlig i Europa.



De rosenröda frukterna sitter kvar långt in på vintern (de är gröna under sommaren), kvistarna sägs vara fyrkantiga, se den Virtuella floran.



Träet är hårt och segt och har använts till slöjd. Tidigare använde man sådana till bl a räfspinnar, sa den 87-åriga krutgubben Thomas Thomsson på en fest den 9 november 2013 då jag hade nöjet att samtala med honom; jag tror förresten att det var hans fru Elsa som hade dekorerat bordet med benvedsblommor dagen till ära, se Bjärges Solljus som var festens anledning.



På Gotland heter busken/trädet "Bainvid" ehuru en flora vid namn "Ölands och Gotlands växtvärld", Natur och Kultur 1984, påstår att det är skogskornellen som har detta namn på de gutars ö - båda kallas förmodligen bainvid emellanåt, och ingen skulle inte bli förvånad om det är "oleike ei oleiki soknar".



Inne hos grannen, Magnus och Åsa, står en ståtlig bainvid och försöker se ut som ett träd, om nu inte detta exemplar får sägas vara ett sådant.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com