text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 

Picanterian vid Gula hönan är öppen


- Restaurang, lördag 14/7-2018, kl. 17-21

Picanteria Gula hönan

Picanterian är en den alldeles utmärktaste picanteria (peruansk mat) och grill vid Gula hönan i Ronehamn.

Missa inte Picanterian!

Välkommen!
Mer info: länk

- Sök mer inom Restaurang, mer info om Rone
Från Guteinfos arkiv

Årets smakupplevelse - peruanska tapas

Artiklar, Rone

Peruanska tapas med en knivssnudd Gotland på Picanterian
Mästerkocken Marc Enderborg plockade upp peruanska smaker i London där han under två och ett halvt år jobbade för såväl Gordon Ramsey som Marco Pierre White (det är den sistnämnde som är häftigast), som man nu kan njuta på Gula hönan i Ronehamn. På bilden ovan ser du Cheviche Mixto, som är råmarinerad fisk med koriander, citrus, vitlök och chili.

Peruanska tapas på Gula hönan

Man kan nog säga att Picanterian serverar peruanskt som en sorts barmat, som ett komplement till Fine dine i stora matsalen, men det känns inte rättvist att kalla det barmat, för några hundringar får du årets smakupplevelse gjorda på äkta varor.

Snacks på Gula hönan

En skål snacks innan tapasen serveras, och du kan lugnt be kyparen om ett förslag på öl, vin eller vad du nu önskar dricka. Dom kan helt enkelt, vet vad dom gör. Varför inte en alkoholfri drink:

Picanterian i Ronehamn

Mojito utan rom, balanserad.

Tapas på Gula hönan i Ronehamn

- Chupe de Camarones, musselsoppa med räkor, fisk, lime, chili, potatis och aioli.

Jag vet inte hur denna soppa skall beskrivas. Buljongen är omänskligt god. Jag tror att det får räcka med det: jättegott! Ingredienserna är förstås toppen men om man så la grisfötter i den skulle det fortfarande vara utsökt.

Gula hönan

Gula hönan är inte Grand hotel, nåt sånt går inte. Gotland missgynnas av obegriplig anledning i förhållande till andra landsändar. Det borde vara vägpriser på färjan! Du kan förmodligen köra bil mellan Kiruna och Ystad för vad det kostar att ta färjan, och varför du skall förhindras att besöka oss på våren eller under de långa, sköna, varma höstarna är inte möjligt att förstå.

Men Gula hönan har något annat och bättre, som den där cigarren i julfilmen "Kan du vissla Johanna", en själ.

Gula hönan har själ

Och låt dig inte luras, kockarna är på riktigt. Marc har jag nämnt ovan, men också Eric och Adrian vet vad de sysslar med, de har jobbat på ställen som Bakfickan i Visby, Stallmästargården, Hotell Rival i Stockholm och jag vet inte allt. Vi kommer att presentera kockarna på en egen sida småningom, men här skall vi inte glömma Penda, och därtill Johan som står nere på Kapten Grogg och gör bl a Gotlands bästa burgare.

Gula hönan har själ

- Anticuchos, som är ett peruanskt grillspett, där du kan välja kyckling, lime och mirin, rapsgris med chili, bönor och koriander eller grönsaker med chili, bönor och koriander - på bilden ovan ser du alltihop.

Kycklingspettet är så gott att man nästan blir lite gramse, för hur skall man nu själv få ett grillspett att smaka så där?

Adam VallinAdam Vallin tog hand om oss på ett utmärkt sätt.

- Kortet blev fint, kanske kan jag sälja det till Pravda.

Helados

Helados: Honung/saffranglass, kola och jordgubbar.
Gula hönan

Det är häftigt att det finns en Picanteria i Rone, och gott är det, Peru och Gottland.

/text och foto Bernt Enderborg
14 lör
jul 2018
Vecka 28

Folke

H.K.H. Kronprinsessan Victorias födelsedag. Frankrikes nationaldag till minne av revolutionen 1789 som bröt ut denna dag och Bastiljen stormades. Woody Guthrie föddes 1912, Ingmar Bergman 1918, Billy the kid dödades på detta datum år 1881, Björn Berg dog 2008 och Sixten Jernberg 2012.