text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 

Vamlingbo Kammarmusikfestival


- Musik, torsdag 12/7-2018, kl. 19:30

Vamlingbo Kammarmusikfestival
Foto Jan Rådfeldt

Konsert i sommarkvällen, med musiker i internationell toppklass, i Vamlingbo kyrka.

Nu är datumen klara för årets upplaga av Vamlingbo Kammarmusikfestival.

Tre konserter i Vamlingbo kyrka, den 12 - 13 - 14 juli, 19:30, med musiker i internationell toppklass.

Medverkande artister:
ELIN ROMBO, sopran • TERÉS LÖF, piano • FELICIA VAN DEN END, flöjt
• JACOB KELLERMAN, gitarr • ANDERS K NILSSON, violin • ERIK WAHLGREN, cello

Konstnärlig ledare: Erik Wahlgren

Se mer på festivalens hemsida: http://www.vamlingbofestivalen.se.

---

Vamlingbo Kammarmusikfestival drivs av oavlönade frivilliga i en ideell förening.

Kostnader för musikernas ersättning, resor, boende m.m. finansieras till största del av gåvor från alla musikälskare som kommer till konserterna. Det är ingen entréavgift till konserterna, utan vi ber alla som har möjlighet om att ge “kollekt” i samband med konserten. Kostnaden för en biobiljett är ett bra riktmärke, och gåvan ges kontant vid konsertens slut eller via Swish.

Välkommen!

- Sök mer inom Musik, mer info om Vamlingbo
Från Guteinfos arkiv

Vamlingbo kyrka

Kyrka, Vamlingbo

Kyrkan har bl a Nordens största medeltida, enskilda bildframställning, och det råkar dessutom vara en själavägning som är en av de tidigaste i världen av sådana. Också den enda bevarade talarstolen från medeltiden, en ambo, finns inuti kyrkan.
Den nuvarande kyrkan från mitten av 1200-talet har föregåtts av en tidigare (rester i tornet och reliefer i sydmuren, se nedan). Tornet från 1300-talet fick efter blixtnedslag 1817 sin lanterninhuv och sina kraftiga stödmurar. Elle-Kari Höjeberg hade vänligheten att tala om var det rasade tornet blev av, så här sa hon om sitt hus:

"Det finns en fris från kyrktornet på framsidan av huset, mot verandan, ett litet fönster i röd granit i gotisk stil i källaren. Och när vi rappade om huset för tiotalet år sen hittade vi hörnstenarna i huset som var sotade sen branden. Vi hade ju hört innan att stenarna kom från kyrktornet men fick plötsligt kvitto på att det var så. Det kändes rätt magiskt, som en tråd bakåt i historien till 1200-talet."

- Tack Elle-Kari! Huset finns vid Bilds 1:17 i Vamlingbo.

En ambo, den enda bevarade medeltida talarstolen på Gotland, Vamlingbo kyrka

Vid triumfbågen finns en "ambo", den enda talarstolen från medeltiden som bevarats på Gotland. Wikipedia säger emellertid att det bara finns två sådana i hela Sverige, men då räknar de inte med den i Vamlingbo av obegriplig anledning.

Medeltida målningar, Vamlingbo kyrka

Talrika kalkmålningar sent 1200-tal, bl a Kejsar Henriks själavägning, Nordens största medeltida, enskilda bildframställning; se också S:t Christofer. Märklig altarretabel.

Dopfunt, Vamlingbo kyrka

Dopfunt av Byzantios från 1100-talet slut, se Stenmästarna.

Reliefer, 1100-tal, Vamlingbo kyrka

Utanpå kyrkan finns några inmurade reliefer som alltså tillsammans med bl a dopfunten är vad som finns kvar av 1100-talskyrkan, se också Vikingatida snirklar.

/text och foto Bernt Enderborg
12 tor
jul 2018
Vecka 28

Herman, Hermine

Amaltheadådet 1908. Thoreau föddes 1817, Pablo Neruda 1904, Malala Yousafzai 1907. Erasmus av Rotterdam dog 1536, Alfred Dreyfus 1935.