text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 
Vecka 7:må 11ti 12on 13to 14fr 15lö 16sö 17

Av alla vårar på jorden, Mikaeli kammarkör, Almedalsbiblioteket


- Musik, lördag 16/6-2018, kl. 18

Arvo Pärt – Sieben Magnificat-Antiphonen
Oskar Lindberg – Stjärntändningen
Tebogo Monnakgotla – Naissance du jour
David Wikander – Kung Liljekonvalje
Francis Poulenc – Figure Humaine

Körkonsert med Mikaeli kammarkör

Dirigent Anders Eby

Fri entré!

Mikaeli kammarkör avslutar vårens musikaliska arbete med konsert i Adolf Fredriks kyrka och med efterföljande turné till ett Gotland i sommarskrud.

Och vi väljer ett program som spänner över vida musikaliska områden; med musik som vi sjungit förr, som vi starkt känner för och som vi hoppas skall ge våra lyssnare starka upplevelser.

Arvo Pärts Sieben Magnificat-Antiphonen får bilda en mäktig och klangrik öppning – ett verk som Mikaeli kammarkör hade glädjen att en gång (1991) få ge ett svenskt förstagångsframförande.

Och konsertens avslutning måste givetvis stå i paritet. Med jämna mellanrum kommer Francis Poulencs väldiga, dubbelköriga svit Figure Humaine upp på programmet. Paul Eluards starka motståndsdikter påminner oss att utan kamp når människan varken sin yttre eller inre frihet! Liberté är ett nyckelord!

Det var nu många år sedan vi fick tillfälle att sjunga två av de finaste exemplen ur den svenska körlyriken. Nu njuter vi av Oskar Lindbergs Stjärntändningen (Heidenstam) och David Wikanders Kung Liljekonvalje (Fröding).
I centrum av programmet ställer vi ett verk av sent datum; från 2009. Tebogo Monnakgotla blev starkt inspirerad av Jean-Joseph Rabearivelos diktning. Denne poet från Madagaskar, som skrev på franska, har gett exotiska färger i poemet Naissance du Jour – Dagens födelse – och hennes tonsättning fångar sensibelt och mjukt upp dessa främmande bilder och dofter.

Välkommen!

- Sök mer inom Musik, mer info om Visby
Från Guteinfos arkiv

Almedalsbiblioteket

Platser, Visby

Almedalsbiblioteket i Visby
Almedalsbiblioteket är ett integrerat folk- och universitetsbibliotek, som ligger alldeles bredvid Campus Gotland mellan hamnen och Almedalen.

Årlig bokmässa 2019 = 3/4 april

Bokmässan visar upp utgivningen av gotländsk fack- och skönlitteratur; ett tillfälle för utgivare och författare att möta både läsare och varandra. Nu kan du anmäla dig till årets bokmässa  som utställare och med programförslag.
Anmälan sker via denna hemsida och t  o m 15 mars.

Verksamhetsidé

Biblioteket ska vara ett bibliotek för alla, fungera som en mötesplats för människor med olika informationsbehov och bli en länk mellan universitetet och det gotländska samhället.

Välkommen!

/text och foto Bernt Enderborg
16 lör
jun 2018
Vecka 24

Axel, Axelina

Bloomsday. Geronimo föddes 1829, Stan Laurel 1890, Torgny Lindgren 1938. Georg Henrik von Wright dog 2003, Mora-Nisse 2012.