text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 

Av alla vårar på jorden, Mikaeli kammarkör, Grötlingbo kyrka


- Musik, fredag 15/6-2018

Arvo Pärt – Sieben Magnificat-Antiphonen
Oskar Lindberg – Stjärntändningen
Tebogo Monnakgotla – Naissance du jour
David Wikander – Kung Liljekonvalje
Francis Poulenc – Figure Humaine

Körkonsert med Mikaeli kammarkör

Dirigent Anders Eby

Fri entré!

Mikaeli kammarkör avslutar vårens musikaliska arbete med konsert i Adolf Fredriks kyrka och med efterföljande turné till ett Gotland i sommarskrud.

Och vi väljer ett program som spänner över vida musikaliska områden; med musik som vi sjungit förr, som vi starkt känner för och som vi hoppas skall ge våra lyssnare starka upplevelser.

Arvo Pärts Sieben Magnificat-Antiphonen får bilda en mäktig och klangrik öppning – ett verk som Mikaeli kammarkör hade glädjen att en gång (1991) få ge ett svenskt förstagångsframförande.

Och konsertens avslutning måste givetvis stå i paritet. Med jämna mellanrum kommer Francis Poulencs väldiga, dubbelköriga svit Figure Humaine upp på programmet. Paul Eluards starka motståndsdikter påminner oss att utan kamp når människan varken sin yttre eller inre frihet! Liberté är ett nyckelord!

Det var nu många år sedan vi fick tillfälle att sjunga två av de finaste exemplen ur den svenska körlyriken. Nu njuter vi av Oskar Lindbergs Stjärntändningen (Heidenstam) och David Wikanders Kung Liljekonvalje (Fröding).
I centrum av programmet ställer vi ett verk av sent datum; från 2009. Tebogo Monnakgotla blev starkt inspirerad av Jean-Joseph Rabearivelos diktning. Denne poet från Madagaskar, som skrev på franska, har gett exotiska färger i poemet Naissance du Jour – Dagens födelse – och hennes tonsättning fångar sensibelt och mjukt upp dessa främmande bilder och dofter.

Välkommen!

- Sök mer inom Musik, mer info om Grötlingbo

Guteinfos arkiv

Grötlingbo kyrka

Kyrka, Grötlingbo

Sudrets domkyrka, Gråitlingen, med utsökta och märkliga stenreliefer på utsidan
Grötlingbo medeltida kyrka (Gråitlingen), Sudrets domkyrka, har intressanta fasadreliefer som kommer från en äldre kyrka på platsen. Kor och långhus är från 1300-talet; tornet tillbyggdes som sista etapp till den tidigare absidkyrkan på 1200-talet.

Kyrkan var under medeltiden tillägnad S:t Lukas, aposteln, ty påven Bonifatius VIII utfärdade enligt Svenskt diplomatarium (SDHK-nr 1702) den 23 juli 1296 ett beslut om 1 år och 40 dagars avlat för dem som besöker S:t Lukas kyrka i Grötlingbo på S:t Lukas' dag, Jungfru Marias helgdagar, Maria Magdalenas dag, den heliga Katarinas dag och Kristi himmelsfärds dag. Man kan fråga sig om detta påvliga beslut har något att göra med de fantastiska reliefer av riddare som finns på kyrkan, se bild nedan.

Kalkmålningar Grötlingbo kyrka
Kalkmålningar 1300-tal.

Triumfkrucifix, Grötlingbo kyrka
Triumfkrucifix 1200-tal.

Dopfunt, Grötlingbo kyrka
Josef och Maria håller hand på dopfunten

Dopfunten är från sent 1100-tal. Predikstolen från 1548 är Gotlands äldsta, och har ursprungligen tillhört Visby Domkyrka. Altartavla 1669. Ännu en dopfunt liksom bänkinredning 1700-talet.

Grundtexten har vi fått av Visby Stift. Tackar!

Reliefer Grötlingbo kyrka

Tvärs över långhuset går relieferna från den tidigare absidkyrkan. De sägs vara gjorda av den gamle mästaren Sigraf, som var lärjunge till Bysantios, och tros ha varit verksam 1170-1215. Sigrafs verk kan man se på dopfuntarna i Grötlingbo, Bro och Lau - favoritmotiv tycks ha varit de tre vise männen säger experterna. Arbeten från honom finns spridda från Norrland till Nordtyskland och hans namn är känt genom en runinskrift på en dopfunt på Bornholm.

Relief Grötlingbo kyrka

Här är en närbild på en av relieferna. Att det är någon slags riddare syns klart nog, men det är ingen som riktigt vet vad det är för en karl. Relieferna är ännu otolkade, men det finns några förslag. Ett av dem är att det är illustrationer till sagan om Beowulf. Det är i vart fall inte någon västgöte vid namn Arn.

1100-talet på Grötlingbo kyrka

Det är en skojig tanke att det är sagan om Beowulf som illustreras på kyrkan i Grötlingbo. I så fall kanske vi ser krigen mellan svearna (skilfingarna) och "männen från havet" (gutarna).

Relief på Grötlingb kyrkaDet tycks nämligen som var Beowulf en tvättäkta gute, Angantyr har förresten ett röse i närheten, och något ännu skojigare är att enligt sagan så hjälpte männen från havet en kung i Uppsala till makten - kung Adils som vilar i en av Uppsala högar.

Beowulf hade problem med en förhärjade drake, som brände ner en gård per natt, och kanske är det denna Beowulf tar ett livtag på.

Vad som visas på bilden är inte gott att veta, men att besöka Grötlingbo kyrka är intressant så att det räcker och blir över. Kan du tolka relieferna så publicerar vi gärna.

En sak som alltid slår en när man besöker olika kyrkor är det här med dialekten, ty den den sägs av experter bara vara något slags efterbliven svenska, men när man ser alla föremål, vikingatida hantverk, importerade träsniderier så undrar man vad som egentligen är efterblivet.

/text och foto Bernt Enderborg
15 fre
jun 2018
Vecka 24

Margit, Margot

Nästan total solförmörkelse i Mesopotamien 763 f.Kr. Benjamin Franklin flög draken 1752. Erland Josephson föddes 1923, Courteney Cox 1964. Ella Fitzgerald dog 1996.