text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 

Linnévandring, Gotlands Botaniska Förening


- Flora, söndag 15/7-2018, kl. 10-13

Exkursion med Gotlands Botaniska Förening.

Årets Linnévandring blir i markerna från Hoburgen till Rivet. Vi ser nog bl.a. kranssalvia, ulltistel och taggkörvel. Samling: Naturum, bredvid Vamlingbo kyrka.

Vamlingbo kl. 10. Ledare. Jörgen Petersson och Caroline Edelstam. Det kostar inget att gå med.

OBS! Efter exkursionen är vi på Naturum från ca kl. 13, dit du kan komma med växter för bestämning.

Välkommen!

----

Gotlands Botaniska Förening anordnar studiecirklar, exkursioner samt har träffar varannan måndag där medlemmar kan komma med botaniska frågor och för att få hjälp med artbestämning.

Vi håller studiecirklar i botanik och floristik och lärandet sker både inomhus och ute i fält. Mer information om våra studiecirklar och hur man anmäler sig kommer snart!

Föreningen anordnar flera exkursioner per år, varav de flesta är gratis för våra medlemmar. Årligen återkommande exkursioner är bland annat "De Vilda Blommornas Dag" som hålls under juni månad och där vi besöker spännande miljöer med vilda växter.
Den väldigt populära "Lilla orkidéresan" genomförs vanligtvis under juni-juli med några års mellanrum och då besöker vi olika lokaler för att se på flera olika arter av orkidéer som Gotland har så gott om.

Vid exkursioner träffas deltagare vid en bestämt plats och sedan rör vi oss tillsammans till förutbestämda lokaler för att med hjälp av exkursionsledaren se på vackra växter och fantastiska miljöer.

- Sök mer inom Flora, mer info om Vamlingbo

Guteinfos arkiv

Vamlingbo kyrka

Kyrka, Vamlingbo

Kyrkan har bl a Nordens största medeltida, enskilda bildframställning, och det råkar dessutom vara en själavägning som är en av de tidigaste i världen av sådana. Också den enda bevarade talarstolen från medeltiden, en ambo, finns inuti kyrkan.
Den nuvarande kyrkan från mitten av 1200-talet har föregåtts av en tidigare (rester i tornet och reliefer i sydmuren, se nedan). Tornet från 1300-talet fick efter blixtnedslag 1817 sin lanterninhuv och sina kraftiga stödmurar. Elle-Kari Höjeberg hade vänligheten att tala om var det rasade tornet blev av, så här sa hon om sitt hus:

"Det finns en fris från kyrktornet på framsidan av huset, mot verandan, ett litet fönster i röd granit i gotisk stil i källaren. Och när vi rappade om huset för tiotalet år sen hittade vi hörnstenarna i huset som var sotade sen branden. Vi hade ju hört innan att stenarna kom från kyrktornet men fick plötsligt kvitto på att det var så. Det kändes rätt magiskt, som en tråd bakåt i historien till 1200-talet."

- Tack Elle-Kari! Huset finns vid Bilds 1:17 i Vamlingbo.

En ambo, den enda bevarade medeltida talarstolen på Gotland, Vamlingbo kyrka

Vid triumfbågen finns en "ambo", den enda talarstolen från medeltiden som bevarats på Gotland. Wikipedia säger emellertid att det bara finns två sådana i hela Sverige, men då räknar de inte med den i Vamlingbo av obegriplig anledning.

Medeltida målningar, Vamlingbo kyrka

Talrika kalkmålningar sent 1200-tal, bl a Kejsar Henriks själavägning, Nordens största medeltida, enskilda bildframställning; se också S:t Christofer. Märklig altarretabel.

Dopfunt, Vamlingbo kyrka

Dopfunt av Byzantios från 1100-talet slut, se Stenmästarna.

Reliefer, 1100-tal, Vamlingbo kyrka

Utanpå kyrkan finns några inmurade reliefer som alltså tillsammans med bl a dopfunten är vad som finns kvar av 1100-talskyrkan, se också Vikingatida snirklar.

/text och foto Bernt Enderborg
15 sön
jul 2018
Vecka 28

Ragnhild, Ragnvald

Rembrandt föddes 1606.