text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 

De vilda blommornas dag - Kuse änge, Gotlands Botaniska Förening


- Flora, söndag 17/6-2018, kl. 15-18

Exkursion med Gotlands Botaniska Förening. Försommarblomning i ett fint änge.

Samling: P-platsen vid änget kl. 15. Ledare: Gun Ingmansson och Amanda Overmark. Det kostar inget att gå med.

Vägbeskrivning: Från Visby kör Högklintsvägen
förbi Kneippbyn. Ta vänster efter bron vid Nygårds in på Kusevägen. Kör den ca 1 km till skylten, "Kuse änge", mot vänster. Via åkervägen når du änget norrifrån. Det finns en P-plats utanför tunen.

Välkommen!

----

Gotlands Botaniska Förening anordnar studiecirklar, exkursioner samt har träffar varannan måndag där medlemmar kan komma med botaniska frågor och för att få hjälp med artbestämning.

Vi håller studiecirklar i botanik och floristik och lärandet sker både inomhus och ute i fält. Mer information om våra studiecirklar och hur man anmäler sig kommer snart!

Föreningen anordnar flera exkursioner per år, varav de flesta är gratis för våra medlemmar. Årligen återkommande exkursioner är bland annat "De Vilda Blommornas Dag" som hålls under juni månad och där vi besöker spännande miljöer med vilda växter.
Den väldigt populära "Lilla orkidéresan" genomförs vanligtvis under juni-juli med några års mellanrum och då besöker vi olika lokaler för att se på flera olika arter av orkidéer som Gotland har så gott om.

Vid exkursioner träffas deltagare vid en bestämt plats och sedan rör vi oss tillsammans till förutbestämda lokaler för att med hjälp av exkursionsledaren se på vackra växter och fantastiska miljöer.
Mer info: länk

- Sök mer inom Flora, mer info om Västerhejde

Guteinfos arkiv

Kuse änge, Lillängen

Ängen, Västerhejde

Kuse änge om 2,3 hektar ägs av Gotlands fornvänner men sköts av Västerhejde Hembygdsförening.

Kuse änge

Träden består mest av klappade askar, glest med björkar, en och annan ek, någon tall och enbuske, hassel överallt. Några större slåtterytor finns just inte, förutom möjligen i det sydvästra hörnet.

Kuse änge

Änget omges av åkrar förutom i öst. En kämpgrav i norra hörnet.

Kuse änge

Vi besökte änget den 15 maj 2014, växtligheten hade inte hunnit blomma ut, men gott om vitsippor, maskros, violer och en och annan orkidé (ängsnycklar).

Kuse änge

Det finns två bulhus i änget för vila och tak, byggda av eldsjälar, bänkar och bord och en slipsten ifall lien blir slö då hembygdsföreningen fagar (räfsar) änget som fortsättning på en tradition som bör ha 2.500 år på nacken.

Lillängen i Västerhejde

Vägbeskrivningen till denna sida, se vägbeskrivning, tar dig till en liten parkering. Men det finns gott om plats i änget för ett större sällskap, men då bör kanhända ingången från Kusevägen användas (du ser vägen alldeles ovanför änget på kartan i vägbeskrivningen), vilket Hembygdsföreningen rekommenderar.

/text och foto Bernt Enderborg
17 sön
jun 2018
Vecka 24

Torborg, Torvald

Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka. Stravinskij föddes 1882, Ruben Rausing 1895.