text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 
Vecka 7:må 11ti 12on 13to 14fr 15lö 16sö 17

Augustipärken, Stangmalmen


- Idrott/Sport, lördag 1/9-2018, kl. 9

Pris: 420:-/lag som sätts in på Plusgiro: 483 62 38-8

Bakpärk för damer och herrar.

Anmälan till Mikael Nilsson, 0498 - 21 75 17, 070-646 15 09, miknil@telia.com

Sista anmälningsdag torsdag 30 augusti!

Tävlingsansvar: Essendonn88
Tävlingsledare: Mikael Nilsson

- Sök mer inom Idrott/Sport, mer info om Stånga
Från Guteinfos arkiv

Stangmalmen, idrottsplatsen i Stånga

Platser, Stånga

Gotländska idrotter
Den största tillställningen är Stångaspelen, gutarnas olympiad.

Stangmalmen, är en idrottsplats i Stånga socken där gutarna ofta möts för att avgöra större bataljer i sina sällsamma och uråldriga sporter, se Gotländsk idrott. De större tillställningarna kan väl närmast liknas vid folkfest.

Stangmalmen i Stånga socken

Det är sandmark, "malm", och perfekt för gutniska sporter som pärk, varpa, stångsstörtning och annat sånt, se Gotländsk idrott. Alla faciliteter finns på plats om det händer något större, också dansbana. Och alla generationer deltar, uppdelade i olika klasser.

Stangmalmen i Stånga socken

Vill du träffa gutar så är ett evenemang på Stangmalmen, eller Stångmalmen, ett bra tillfälle. Långt tillbaka i tiden hade gutarna också Stangmalmen som en av de platser där den inhemska beväringen drillades i krigiska färdigheter, vilket faktiskt också sägs vara de gutniska idrotternas yttersta grund (att hålla ungdomarna i trim) långt tillbaka i tidsens mörker.

Kultur

Skulle du behöva en kulturell eller historisk paus så ligger Stånga kyrka inom promenadavstånd med häpnadsväckande, medeltida portalskulpturer, stångalnen som hänger på dörren, det vackra ringkorset och den makalösa 1100-talsdopfunten.

Sol och bad

Närmaste badstrand är Hörte, men det är bara strax över 1,5 mil till Ljugarns strand; Ljugarn är bl a en semesterort varför allt som du förväntar dig finnas finns. Vill du hellre bada i en insjö så kanske 18 meter djupa Sigvalde i grannsocknen Etelhem kan vara något. Vill du bada lite mera enskilt, kanhända träsken vid Lojsta slott är att rekommendera.

Restaurang

Och det är omkring 1,5 mil till Gotlands bästa restaurang, Gula hönan i Ronehamn, som har såväl fine dine, som en picanteria och ett ställe för en hamburgare i själva hamnen, Kapten Grogg.

Shopping

Vill du ägna dig åt shopping så ligger södra Gotlands största tätort en mil söderut, se Visit Hemse. Det finns förstås restauranger på Hemse, och också systembolag och alla andra sorters butiker och affärer.

/text och foto Bernt Enderborg
lör
sep 2018
Vecka 35

Sam, Samuel

Sveriges rikes lag trädde i kraft 1736 (känd som 1734 års lag). Andra världskriget inleds 1939 då tyska trupper kl. 04.40 gick in i Polen.