text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 

Hemsedagen, lite av vad som händer på Hemse


- Hemsedagen, lördag 1/7-2017

Hemsedagen 2017

På den årliga Hemsedagen händer det grejer på Gotlands näst största ort, Sudrets köpcentrum, och företagen bjuder till.

Butikerna håller öppet 10-15 och det blir marknad vid nya parken, som ligger bakom Bagarns och kallas ibland Tingsåkern

CHAB Arkeologi & Byggnadsvård SB på Storgatan 33 har invigning kl. 10-14. Invigningserbjudanden:
Linoljefärg (även matt!) 5%
Cellulosaisolering (skivor/lösull) 10%
Falu rödfärg (flera kulörer) 15%
Marockanskt cementkakel (20-tal mönster) 20%
Rabatterna dras i kassan.
Välkoommen!

På Hemsedagen 1/7 har Selmas öppet 11.30-19 och vi kommer servera en meny bestående av lammlasagne, kajpsoppa, grillade mackor med räkor, kallrökt lax eller tonfiskröra, fish & chips & grekisk sallad. Pannkakor till barnen förstås samt lite olika tillbehör finns som tzatziki, friterade lökringar eller pommes. Varmt välkommen till oss på Selmas!

Det blir Hemseloppet, som vanligt, både stora och lilla, start vid Hemsebadet, uppvärmning från kl 9

Hemse BK har loppis vid Klubbstugan på Roneväg 9

Hemsedagen 2017

Vid 11-draget spelar Dan och Kjell vid Bagarns

Hundcafé vid Sudrets Brukshundsklubb som ligger strax bredvid det sköna änget Hulte kruppar

Hemsedagen 2017

Fiskdamm hos Kottebodi, där du vanligen handlar barnkläder, tiderna anges på skyltar vid butiken. Alla ytterplagg 20%, halva reapriset, stora pussel 129 kr, fiskdamm 11-13. Barnkläder, leksaker, presenter.

11:30-15, Vera Kebbe sjunger visor i nya parken bakom Bagarns

Hemsedagen 2017

12:30 Hultfreds sommarorkester spelar, följ den från Trekanten till nya parken, som ligger bakom Bagarns.

13, Invigning av nya lekparken,

14, Godisregn vid Coop Forum

Bagarns och företagarföreningen bjuder alla barn på chokladboll och dryck, Region Gotland bjuder på glass.

Spelmansstämma på Folkan, program finns på Biblioteket, som också mellan 10 och 15 har hönsutställning och bokloppis, sagostund kl. 12 och sagostund på arabiska kl. 13 och mellan 12-15 finns också plats för pyssel.

Till sist ska vi säga att på Gutinfo finns en fast sida om Hemsedagen, en artikel från en tidigare Hemsedag, och det lite speciella med den sidan är att den i rubriken alltid talar om rätt datum för Hemsedagen.

Välkommen till Hemse!

- Sök mer inom Hemsedagen, mer info om Hemse
Från Guteinfos arkiv

Hemse

Socken, Hemse

Lite om tätorten och socknen Hemse
Hemse är såväl Gotlands näst största tätort, den största på den södra tredjedelen och därmed ett ekonomiskt nav för hela Sudret, som ett slags modern nostalgi med djupa historiska rötter.

Hemse

Det finns ett modernt utbud, livsmedel, kläder, systembolag, byggvaror, färg, byggföretag, elektronik, caféer, restauranger, vårdcentral, bibliotek, mysbutiker, järnhandel osv, se företagen, men det gamla lever också kvar. Storgatan med affärer och butiker tvärs igenom Hemse från norr till söder, lite industriverksamhet på sidorna och sätter man sig på Bagarns café så färdas man i tiden.

Sudergutar

Sudergutar

För ett antal år sen gjorde Turistföreningen en undersökning om varför folk egentligen besöker Gotland. Det överraskande svaret var att anledningen i främsta hand var gutarna själva (men givetvis också naturen, badplatserna och så - här finns en massa Guider till Gotland - jag skall lära dig ett trick förresten, klicka på knappen "Alla" utan något sökord överst på sidan).

Den konstiga mackapären bakom Allan är en tankstation för elbilar, som alltså finns i Hemse, vanliga mackar också förstås.

Sudergutarna är nog det gästvänligaste och trevligaste folket på jorden. Det är Allan Båtelsson på bilden, han är från socknen Grötlingbo, ett stycke söder om Hemse, men han får representera alla sudergutar (Byggman).

Och det bor närmare 2.000 sudergutar i Hemse. Bara en sån sak...

Tätorten Hemse

Hemse har utomordentliga resurser för idrott. En konstplan för fotboll, bilden ovan, en träningsplan, utomhusplan för handboll, basketplan borta vid Högbyskolan, där det också finns ishall, simhall, och en gympahall.

Du ser också Hemses största kulturskatt i bakgrunden, Hemse kyrka, där man har hittat den bäst bevarade stavkyrkan i Sverige, triumfkrucifixet är medeltida konst av hög klass, unik i hela Europa, ingår i Viklaugruppen och runorna bakom predikstolen är annorlunda.

Hemse, tätort på Gotland

På bilden ovan ser du kanhända anledningen till att Hemse ligger där det gör, ty ett slags samhälle i en korsning, en mötesplats är det. Bakom mig går vägen ett par mil raka spåret till Klintehamn, en hamn som kommer att utvecklas i nutid för att ta hand om godstrafiken till Gotland, och framåt är det en långmil till Ronehamn, en stor utskeppningshamn för lantbrukets produkter för inte så länge sen, nu finns bl a en fiskfabrik där.

Hemse ligger på ancylusvallen och omges av stora myrar, som uppodlats i modernare tidevarv. En stor myr i norr och nordöst ända från Linde, över Stånga, Burs, Rone som ändar i Alva, i sydväst och väster ligger den gigantiska Mästermyr där man t ex har funnit en vikingatida verktygslåda. Folk har träffats i Hemse sen hedenhös.

Ängar i Hemse

Att tätorten gränsar till lantbruket är lätt att se, allra helst i de två ängar som så gott som ligger i själva tätorten, Högby äng i väster och Hulte kruppar i söder; den sistnämnda ängen finns nog med i den roliga historien om Humble och hans söner Dan, Angul och Nore, se en bit ner under rubrik "Krig och bråk" på sidan om Hule hällar.

Köpcentrum Hemse

Hemse är Sudrets hjärta, dess ekonomiska nav och köpcentrum, och det är av den anledningen folk är där. Men det finns inte bara allt praktiskt, som spik och mat, utan också mysiga plockaffärer med allt möjligt som Kottebodi, Kuriåsa och Ladan.

Välkommen till Hemse!

/text och foto 0
lör
jul 2017
Vecka 26

Aron, Mirjam

Morsesignalen SOS tas i bruk som internationell nödsignal 1908, Mellanöl avskaffades 1977 (3,5 och 4,5%), Kristian II, kung av Danmark föddes 1481, Dan Aykroyd föddes 1952, Nostradamus dog 1566 .