text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 
Vecka 16:må 15ti 16on 17to 18fr 19lö 20sö 21

Trämålning, Ingmar Bergman, S:t Clemens ruin


- Teater, fredag 30/6-2017

En suggestiv berättelse om döden, gränser och hur hungrig man kan bli när man tampas med dessa ting. Bergmans berättelse känns skrämmande aktuell idag när den kommer till liv i en medeltida kyrkoruin tillsammans med nyskriven musik. Irene Duckerts iscensättning av Ingmar Bergmans Trämålning är en rumslig och musikalisk upplevelse.

Skådespelare: Embla Modigh, Meera Ryan, Lars Osterman, Olivia Steinbüchel, Oskar Wigge, Stina Hederstedt, Pierre Wilén, Linn Nyberg, & Jessica Pettersson.

Regi: Irene Duckert 
Scenografi: Ylva Hammar
Ljus: Theodor Ryan
Musik: Stina Hederstedt, Anna-Karin Renard
Koreografi: Meera Ryan
Snickare: Arvid Renard, Oskar Renard
Regiassistent: Frida Mark-Nielsen
Tekniker: Edvin Steen
Producent: Theodor Ryan

mån 26 jun kl 19.45
tis 27 jun kl 19.45
fre 30 jun kl 19.00
lör 1 jul kl 19.00

Biljetter: 08-50 25 40 80,epost: info@kulturbiljetter.se

Välkommen!

- Sök mer inom Teater, mer info om Visby

Guteinfos arkiv

S:t Clemens ruin

Ruin, Visby

Ruinen efter S:t Clemens kyrka är vacker och välbevarad - det påstås att den var församlingskyrka för köpmän från Danmark, men bevisen för detta är tämligen obefintliga
Det är troligt att S:t Clemens var församlingskyrka för köpmän från Danmark, ty så kallade Clemenskyrkor uppfördes under tidig medeltid i övriga Skandinavien vanligen av danska kungar.

S:t Clemens som byggdes omkring år 1100 tillhör en av de tre äldsta kyrkorna i Visby.

S:t Clemens i Visby

Här är en bild till på S:t Clemens, tagen av Bernt Enderborg, och denna gång sedd alldeles innanför staketet till Botaniska Trädgården - från nordväst alltså.

S:t Clemens i Visby

Ett kort till på S:t Clemens, denna gång taget från kyrkberget och som visar ruinen lite ovanifrån. Alldeles nedanför ligger alltså Botaniska Trädgården, en av Sveriges vackraste trädgårdar, därefter kommer ringmuren och sen Strandpromenaden.

S:t Clemens i Visby

Nuförtin kan man också gå in i ruinen och kika, t ex på medeltida valvslagning. Det står några gravstenar här och där, en med runor, och hur många människor som ligger begravda inuti själva kyrkan vet väl ingen. Det kan vara gott om sådana, i t ex S:ta Carin måste det vara flera hundra, men själva benranglen av de olika framstående personerna är väl utstädade sen århundraden.

S:t Clemens i Visby

Mot väster har det funnit ett runt praktfönster av något slag, en sån där rosett. Det kan vara bra att känna till att det fortfarande finns branta trappor inuti murarna. Håll reda på ungarna så att de inte trillar ner och gör en massa fula märken på golvet.

S:t Clemens i Visby

Mot öster, i koret, har det suttit vackra målade fönster nån gång. Jag vet inte när de skattade åt pipsvängen, kanhända 1525 då gutarna följde med lübeckarna och bränder ner stan.

Säkert är det en och annan som undrar varför vi inte skriver mer historia om ruinerna. Men det hela är svårt, mycket är kontroversiellt och särskilt gott om handlingar att kika i finns det inte. Det finns berättelser om att Erik Ejegod själv, dansk kung 1095-1103, skulle ha initierat kyrkbygget, men härom vet vi förstås inget säkert. Vi vet förstås att Waldemar Sejr stiftade och var medlem i Knutsgillet på Gotland, men särskilt mycket mer än så vet vi inte säkert.

S:t Clemens i Visby

Vi mitt besök i ruinen den 7 maj 2009 hade ett par småbarnsfamiljer varit och köpt sig en kaffekorg, antagligen på Hotell S:t Clemens (du missar det inte) och satt sig i det sköna gräset och låtit sig väl smaka.

Välkommen till Visby!

/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson
30 fre
jun 2017
Vecka 26

Elof, Leif

Dödsstraffet i fredstid avskaffades 1921, i krigstid 1973.