text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 

Fågelskådning, kvällsaktiviteter


- Ornitologi, onsdag 7/6-2017, kl. 18

Kvällsaktivitet. Vi besöker lokalerna 81, 82, 83 i vår bok ”Skåda fåglar på Gotland”: Bogeviken Sju strömmar, Vägumeviken, Asunden. Boken kommer att kunna köpas på platsen.

Nu är det som mest hektiskt i fågelvärlden, det kan bli många spännande upplevelser.

Samling kl 18.00 vid köpcentret söder om Sju strömmar i Slite.

Ledare är Sten Wikström tel. 070 7546025

Arrangör: Gotlands Ornitologiska Förening

Välkommen!

- Sök mer inom Ornitologi, mer info om Othem
Från Guteinfos arkiv

Sju strömmar

Platser, Othem

Inloppet till Bogeviken, där vikingar huserat i tusental
Sju strömmar kallas inloppen till Bogeviken, som i sig själv kanske kan liknas vid en grund lagun eller så, där man har grävt sju inlopp i den landtunga som annars skulle snöra av viken från havet. Bilden ovan visar ett av inloppen. Bron är förstås av nyare datum men den senaste rännan grävdes 1547.

Från söder till norr heter strömmarna/inloppen:

1) Nöistraum (Nyström)
2) Stäurstraum (Storström)
3) Läilstraum (Lillström)
4) Aurenn (Grusrännan)
5) Guten (efter gården Gute)
6) Gairell (särkkil)
7) Nöidjaup (Nydjup)

Sju strömmar

Folk i trakterna har förstås fritidsbåtar i detta nuförtin lugna vatten. Fördom var det nog en av de livligaste vikingatida hamnarna på Gotland. Och det säger inte så lite det, t ex så hittades världens största vikingatida silverskatt (Spillingsskatten) i närheten. Vi skall tillägga att denna skatt uppenbart är hopsamlad genom handel långt i fjärran, nästan 70 kr silver (vi driver med svenska historieförfattare som nämner just Boge angående tolkningen av en runsten från Vidbo i Uppland). Och vidare kan vi nämna att den berömda Pilgårdsstenen hittades just jämt vi Bogeviken.

Bogeviken

Här har vi en bild av Bogeviken norrut. Kanske är det här någonstans som 'Sylgå' går, dvs en ränna på botten som är lite djupare och därmed farbar för lite större flytetyg. I norr ligger Snäckgärdet, som väl har sitt namn efter att gutarna har haft Snäckor (ett slags krigsskepp) å gärdet, bl a åtog sig gutarna att följa svea konung på härfärd mot hedningar, korståg helt enkelt (se Gutasagan, närmsta biskop), men det fanns förstås snäckor på plats långt innan gutarna fånade sig med sånt. Undertecknad kan väl också säga att att ordet 'gärdet' känns konstigt, varför det säkert heter något annat.

Okänd blomma

Det går en liten stig, eller vad man skall kalla det, från början av samhället mitt ut på viken. Det växte bl a såna blommor som på bilden ovan längs kanterna - vad nu det kan vara för nåt?

Sju strömmar kanske inte lockar till ett besök, även om det är gräsligt skönt att bra stå där på de små bryggorna med mörtdrömmar, men det finns mer häftiga grejer i trakterna. Den sköna badplatsen, Lotsbacken, som kanske också kallas Kvännbacken där ryssar har kastat upp vallar som ännu syns gott (jag kommer inte ihåg årtal) och alldeles ovan stugbyn återfinns lämningarna av Unionsarméns fort (det är Bogevikens vatten du ser i bakgrunden på bilden på den sidan).

Sju strömmar

I Slite kan du alltså äta, köpa mat och andra grejer, systembolag, apotek och det finns en skön strand, Slitebadet och rätt mycket historia om man tar och kikar efter. Står du t ex på Stortorget så står du ovanpå ett vikingatida gravfält, bara en sån sak. Gott om kultur och historia långt från dagens brådska. Nere på hamnen ligger förresten ett litet sjöfartsmuseum.

/text och foto Bernt Enderborg
ons
jun 2017
Vecka 23

Robert, Robin

Gauguin föddes 1903, Dean Martin 1917, Tom Jones 1940, Liam Neeson 1952. Hövdingen Seattle dog 1866, Alan Turing 1954.

 

Evenemangstips här.