text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 

Vårfåglar på Fårö


- Ornitologi, söndag 16/4-2017, kl. 9

Nu har många av vårens fåglar anlänt till Fårö, passa då på att ta några timmar av påskdagen till en trevlig utflykt till träsk och vikar.

Samling vid kyrkan klockan 9.00.

Kom ihåg ta med fika!

Obs: Färjan går 8.30 från Fårösund.

Leder utflykten gör Lars-Erik Broman tel. 070 8280042

Arrangör: Gotlands Ornitologiska Förening

Välkommen!

- Sök mer inom Ornitologi.

Facebook

Från Guteinfos arkiv

Fårö kyrka

Kyrka, Fårö

Ombyggd 1858, intressanta bygdetavlor, Ingmar Bergman vilar här
Ut- och ombyggnaden till korsform 1858, då Fårö var en stor församling, förändrade kyrkans medeltida utseende. Långhusmurar och torn medeltida till viss del.

Dopfunt 1300-tal. Processionskrucifix från omkring 1400. Altartavla 1740. Orgeln byggd för Väddö kyrka, köptes av församlingen 1875.

Av särskilt intresse de båda så kallade kutatavlorna (säljägare på drivande isflak). Den större 1618 och den mindre 1767.

Ombyggnaden 1858

1800-talet var ett vanvettigt århundrade sett från bevarandet av medeltida arkitektur. 100-tals kyrkor på fastlandet revs och byggdes om till vad som ibland kallas ladukyrkor, dvs kyrkan byggs efter konceptet stor lada - ett stort, rent och kalt rum, som man fyller med religiösa utensilier. Gotland drabbades inte lika mycket av detta raseri utan man brukar nämna två kyrkor som påverkades, nämligen Fårö och Eksta.

Före ombyggnaden på Fårö var den vad man gott kan kalla en försvarskyrka. Det förmodas att kyrkan hade två försvarstorn, och då passar ju kyrkan lite bättre in i resonemanget om fortifikation, se Medeltidens borgar.

Fårö kyrka

Här är en bild rakt från väster. Kyrkan restaurerades 2001 så den lyser grant nejderna kring. Det är lite ovanlig planform på kyrkan, men för övrigt är den inte så där väldigt dekorerat vid portarna och dylikt.

Men den är större än vad man först tror, känns rymlig på något sätt.

Dopfunt i Fårö kyrkaDopfunten från 1300-talet är inte heller den, liksom kyrkan i övrigt, särskild utsmyckad eller dekorerad med allehanda symboliska bilder, något som är ganska vanligt i de medeltida kyrkorna på Gotland. Men den är ståtlig i alla fall. Och roligt är det att tänka på att alla fåröbor blivit döpta i denna medeltida mojäng (det blir en faslig hopen fåröbor på 700 år).

Jag letade förgäves efter altartavlan med kulhål genom, ty en ilsk fåröbo hade för avsikt att förpassa prästen till de sälla jaktmarkerna vid något tillfälle, men han lyckades inte.

Jag frågade Ulf på Infocentret vad kulhålen hade blivit av och han upplyste mig om att just den altartavlan är flyttad till något kapell någonstans, han visste inte vilket och det vet inte heller jag.

- Hallshuk kapell, så sägs det, där finns altartavlan med kulhål.

Gravstenar i Fårö kyrkaNedanför kyrkan åt norr till står två bevarade gravstenar lutade mot en liten byggnad. Den ena har en bård med medeltida runor och den andra har något konstigt märke inristad på sig, kanske något bomärke, gårdsmärke eller dylikt (ser ut som en vapensköld). Runorna säger:

kuþ [: na]þ[i : lafran]z[ar : si]a[l ok : nikulas : hans : b]ro[þ]urs[unr : lit : mik :] kira : botu[lfr : sum : kirkiu : bygdi : h]an : kirþi : mik : gesus : kristus : naþi : alum [kristnum : sialum : sum : hiar : huilas : amen]

Översatt står det att "Gud nåde Lafrantzar själ och Nikulas, hans brorsson lät göra mig. Botulfr som byggde kyrkan han gjorde mig. Jesus Kristus nåde alla kristna själar som här vilar. Amen." På bilden ovan kan du läsa "kirþi : mik : gesus : kristus" om du tar och kikar efter.

Det finns få uppgifter om vem som har byggt alla kyrkor på Gotland under medeltiden. Forskarna laborerar med namn på olika verkstäder så att vanligt folk glömmer bort att det var helt vanliga förfäder som släpade och stretade samman såväl byggnader som inredning. Botulrf, som enligt ristningen byggde kyrkan, var säkert en fåröbo, vilken som helst.

Det finns också en bevarad gravsten i tornet som även den har runor ristad på sig, av vilka de kvarstående säger:

[÷ guþ : firi:lati us : orar : sintir : su sedi : petar: mura:masþiri]

Översatt står där märkligt nog: "Gud, förlåt oss våra synder - så sa Peter murarmästare". Visst undrar man vad Peter kan tänkas ha menat med det? Men eftersom runraden inte kan läsas i sin helhet får du inte tänka illa om Peter. Han var alldeles säkert lika noggrann som alla andra murare.

Det där med runor verkar förresten vara rätt vanligt i Gotlands nästan 100 medeltida kyrkor. Vill man se runor i en kyrka så är kanske en tur till Lye på södra Gotland att rekommendera, där har de klottrat överallt.

Kutatavlan i Fårö kyrkaHakparenteserna i runtexten ovan betyder att runorna har kompletterats med läsningar från tidigare århundraden eftersom det inte går att läsa dem fullständigt i dag.

Kutatavlan som hänger i kyrkan med en glasvägg framför sig är beskådansvärd, ty den hugfäster minnet av en vådlig färd 1603.

Fordom gav sig karlarna på Fårö sig ut på isen att klubba säl, men vid detta tillfälle bar det sig inte bättre att isflaket bröt sig lös och drev ut till havs.

Kutatavlan, Fårö kyrkaTre av karlarna lyckades ta sig iland på Gotska Sandön men resterande tolv drev iland i Skärgården någonstans 14 dar senare.

Det levde alltså 14 dar på ett isflak med enbart rått sälkött att äta. Det är rätt tuffa saker, men det är å andra sidan fåröbor också.

Du ser karlarna på sitt isflak på bilden ovan, vilket alltså är en del av Kutatavlan.

Också den här koggen, eller vad det nu är för sorts flytetyg, är från Kutatavlan och är medtagen enbart för att jag tyckte om skeppet.

Jag skall också tillägga att jag inte använde blixt då jag fotograferade. Sånt kan aldrig vara bra.

Lite kuriosa

Vi har tidigare berättat om hur dåvarande kyrkvärd Herbert 'Kärren' Olsson förhindrade att de antikvariska myndigheterna flyttade ut en tavla från kyrkorummet, se Tavlan flyttas icke!

Sune Lundin berättar också en annorlunda sak på en Facebookgrupp som heter Fårö - gårdar, släkten, kultur och histora, och innehåller lite av varje om Fårö.

Sune säger att längst fram i Fårö kyrka, till höger under altartavlan finns ett litet kors där det står Christian Österdahl. Detta beror på "att ynglingen Christian från Rute, var med på en bärgning av ett fartyg på Salvorev, där han drunknade den 26 juni 1857, och begravdes på Fårö kyrkogård den 22 juli. Han var den siste som begravdes norr om kyrkan innan byggraset togs igång med utvidgningen av kyrkan. I och med bygget kom hans grav och många andra gravar att hamna under kyrkgolvet. Eftersom han var den siste att begravas där så lät man hans kors få finnas inne i kyrkan."

Vi har fått lov av Sune Lundin att publicera detta och tackar så fint vi kan: tack Sune!

/text och foto Bernt Enderborg
16 sön
apr 2017
Vecka 15

Patrik, Patricia

Sovjetiska trupper bröt 1945 igenom vid floderna Oder och Wisla, två veckor senare efter den sovjetiska slutoffensiven mot Berlin begick Hitler självmord. Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun föddes 1755, Anatole France 1844, Charlie Chaplin 1889, Peter Ustinov 1921. Goya dog 1828.

 
 

Evenemangstips här.