text bild karta   info, a-ö

Vykort Gotland

Vykort Gotland
Meddelande

avsändarens epostadress
mottagarens epostadress

Information på sidan varifrån bilden kommer
Sakristiportalen i Väte kyrka
Envar som besöker Väte medeltida kyrka ser strax på södersidan de reliefer som finns kvar från den tidigare stenkyrka som stod på plats före dagens 12- och 1300-talskyrka. Dessa reliefer har sonika återanvänts som byggmaterial från 1100-talskyrkan, som nog har föregåtts av en träkyrka vars enda existensbevis emellertid bara är ett upptecknad årtal 1050, se Kyrkornas ålder.

Men det finns faktiskt grejer kvar från 1100-talskyrkan, vilkens grundmurar ännu idag finns kvar under golvet på långhuset. Det antas nämligen att den underliga portalen på långhusets norrsida, se Den drakdiande kvinnan, som är en relief vid portalen, och Medeltida smide i Väte, som inte visar portalen utan delar av dörren, varit 1100-talets ingång till långhuset på södersidan.

Sakrestiportalen på bilden ovan har troligtvis varit korportal på 1100-talets kyrka; den har också väldigt intressant originalsmide som i Vänge men det har vi tillfälligtvis ingen bild på.

I nutiden sägs vikingatiden sluta omkring år 1100 varför det var vikingar eller vikingarnas barn som förfärdigade denna portal till den stenkyrka som efterträdde den helt vikingatida träkyrkan i Väte. Och i förbigående vill jag också säga att det fortfarande tycks finnas folk på Gotland som tror att ringmuren i Visby är den största sevärdheten på Gotland - har du hört på maken!

Grundinformationen till denna sida kommer från Kyrkohistorisk inventarium, Sveriges kyrkor, Hejde setting, Sthlm 1942./text och foto Bernt Enderborg