text bild karta   info, a-ö

Vykort Gotland

Vykort Gotland
Meddelande

avsändarens epostadress
mottagarens epostadress

Information på sidan varifrån bilden kommer
Nordens största gravklot
Alldeles vid kanten av väg 143, vid avfarten till Halla, ligger Nordens största gravklot utlagt till beundran. Gravklotet är från järnåldern och har en diameter på strax över en meter och kommer från Broa gravfält på andra sidan vägen.

Ett gravklot lade man överst på graven. Anledningen till detta vet väl ingen - den döde låg redan under en mindre stenhög - men kanske ville man utmärka graven på något sätt.

Strax bredvid bumlingen står ett stenkors som ett minne över inbördeskriget 1288, där republikens gutar slogs mot monopolisterna i Visby, som förstås ville att all handel skulle ske i staden. Men s.k. lanthandel bedrev gutarna efter kriget också, dvs de sålde virke, tjära, sand- och kalksten, kött, skinn och vad de nu hade att sälja till vem de önskade också efter krigsslutet.

Broa gravfält som också ligger tvärs över vägen är stort och man har hittat spännande saker där. Det är en tänkvärd promenad sedan man har skaffat sig lite kunskap, som skall finnas med som länkar längre ner på denna sida./text och foto Bernt Enderborg