text bild karta   info, a-ö

Vykort Gotland

Vykort Gotland
Meddelande

avsändarens epostadress
mottagarens epostadress

Information på sidan varifrån bilden kommer
Fornänge i Vänge
Husgrunden efter huset som övergavs i Fornänget några århundraden efter Kristi födelse är överraskande stor. En av järnålderns stormän i socknen har kanske bott där.

Ungefär 25 meter lång och 8 meter bred ger en boendeyta på 200 m2. Den riktigt gamla vägen har gått alldeles i närheten, men återfinns nu som stenhögar i de små dikena som kantar åkrarna. Med lite god fantasi kan man nog följa vägen över åkrarna mot Buttle, ner vid Arängsbacke och den försvinner ner i skogen okänt vart. Men då måste man ha god lokalkännedom, delar av vägen finns nämligen kvar i hultet alldeles nerför Stapelakan.

För skojigt kan vi säga att Strelow på 1600-talet la början till Gotlands landnam i Vänge. Han påstod att landet just här ligger högst och att Tjelvar, Gotlands förste inbyggare, på plats höll ett ståtligt tal till folket, prisade traktens skönhet och beslöt sig för att slå ner bopålarna.

Nu är inte Gotland som högst i Vänge, men om man vill välja ut en mitt på Gotland så pekar man några hundra meter bredvid den medeltida kyrkan i samma socken./text och foto Bernt Enderborg