text bild karta   info, a-ö

Vykort Gotland

Vykort Gotland
Meddelande

avsändarens epostadress
mottagarens epostadress

Information på sidan varifrån bilden kommer
Skampålen på Klinttorget
I blekt morgonljus den 7 mars 2012 vandrar jag omkring för mig själv i Visby. På Klinttorget strax norr om Österport står något makabert, ty där står skampålen som också kunde kallas spöpålen eller kåken (Wikipedia säger att en sådan också kunde kallas stupa, men det har jag aldrig hört på Gotland). Det var vid en sådan påle borgmästarna och några av de sittande rådet blev halshuggna 1342 utanför Vinhuset (rådhuset) på Rolandstorget strax ovanför den medeltida hamnen.

Det finns en guide hos vår skattefinansierade konkurrent som uppenbarligen inte tänker på vad de skriver. Det står t ex att rådbråkning betyder "att man får alla ben i kroppen krossade medan man ännu lever". Nja, alltså, alla ben i kroppen är ganska många, men det kan väl vara detsamma på en sajt som förmodligen finns för att tjänstemän och politiker har blivit inbillade att Visita kräver en sådan sajt. Men måste kommunen slarva bort skattebetalarnas pengar på att konkurrera med oss så kan Ni väl åtminstone försöka förstå vad Ni skriver om.

De skriver också att Gustav III avskaffade tortyr 1771, vad nu det har med saken att göra? Visst kan man se tortyr som ett straff, men det var inte riktigt det som Gustav III avskaffade. I förbigående kan vi nämna att det finns ett förbud mot tortyr i Gutalagen redan på 1200-talet och ifall tortyr avskaffades 1771 så måste svenskarna ha infört det då Gotland annekterades på 1600-talet.

Det finns flera sådana här "sevärdheter" på Gotland, som t ex Galgberget, den enda medeltida bevarade avrättningsplatsen i Sverige, och vill man se mer så kan man besöka sidan om några avrättningsplatser, eller kanske bara begrunda dopfunten i Stenkyrka./text och foto Bernt Enderborg