text bild karta   info, a-ö

Vykort Gotland

Vykort Gotland
Meddelande

avsändarens epostadress
mottagarens epostadress

Information på sidan varifrån bilden kommer
Stora Torget
Sommaren 2011 pågick fortfarande ombyggnationen av Stora Torget ungefär mitt i Visby; det hela skall utmynna i något som heter "Alla tiders torg", vad nu än det kan vara. Torget lär vara färdigt till sommaren 2012 så du är välkommen!

Stora Torget tillkom sannolikt på 1300-talet. Bredvid franciskanernas kyrka byggdes ett rådhus, vars grundmurar finns bevarade under stenläggningen norr om ruinen. På torget låg också vakthuset och "kåken", där lindrigare straff verkställdes, se kanhända 1342. Torget var då regelbundet men något mindre än i dag. Av medeltida bebyggelse finns det rester kvar i ett café på nordsidan och i tegelhuset vid torgets västra del.

Under Ryska gården, vid torgets nordöstra del, finns murarna till en av Visbys många medeltida kyrkor, den Ryska kyrkan. Den låg vid en handelsstationen som gav kvarter åt hitresande köpmän. De nuvarande överliggande byggnaderna är två sammanbyggda hus, ett stenhus längs Finngränd, sannolikt byggt i början av 1700-talet och en äldre skiftesverksbyggnad ligger längs torget. Invändigt rymmer två av rummen mot torget välbevarade väggmålningar från mitten av 1700-talet av Magnus Möller och Nils Salin. Där finns numera ett café så det går även att få titta på dom året runt./text och foto Bernt Enderborg