text bild karta   info, a-ö

Vykort Gotland

Vykort Gotland
Meddelande

avsändarens epostadress
mottagarens epostadress

Information på sidan varifrån bilden kommer
Ekeby kyrka
Nuvarande byggnad från 1200-talet, utom tornet som finns kvar efter en äldre kyrka.

Kalkmålning i Ekeby kyrka på Gotland

Kalkmålningar från flera perioder. Apostlafigurerna dateras till 1200-tal (Bartolomeus ovan) och passionsfrisen m fl målningar till 1400-tal.

Krucifix från 1100-talet

Triumfkrucifix från 1100-talet som satts i samband med Viklaumadonnan, se Romansk träskulptur.

Gotiken som har något med de omtvistade goterna att göra uppstod i Frankrike på 1100-talet och vars första byggnad är klosterkyrkan S:t Denis, se Dionysius i Othem, i vad som numera är en förort till Paris. Det brukar också sägas att det var först gotiken som också satte spikar i fötterna, se bilden ovan, och i så fall var gotiken väldigt tidigt på plats på Gotland.

Gotland har ingen motsvarighet till de enorma katedraler som brukar förevisas då det talas om gotik, riktigt så tilltagsna har vi aldrig varit, men å andra sidan säger den störste kännaren av Gotlands kyrkor att de är en "enastående företeelse i den europeiska kristenheten", se De 100 kyrkorna ö

Dopfunt i Ekeby kyrka på Gotland

Dopfuntens svårtolkade 1100-talsscener sägs ha likheter med såväl Majestatis och Hegvald, se stenmästarna. Vi har nämnt dopfunten förut, se Syndafallet.

Glasm¨lningar, Ekeby kyrka

Glasmålningar i östfönstren från 1200-talet, se Glasmästarna.

Predikstol

Altaruppsats och predikstol 1700-tal.

Runsten, Ekeby kyrka, Gotland

Inuti kyrkan finns en bild- eller runsten uppställd. Fotot ovan visar bara den del av toppen som återstår och man ser en häst och att något verkar hända. Det kan vara en del av den runristade gravhäll som påträffades i kyrkmuren 1923./text och foto Bernt Enderborg