text bild karta   info, a-ö

Sveriges Domstolar

North East West South

Nyheter och pressmeddelanden 

Nämndeman stängs av

Helsingborgs tingsrätts lagman Ylva Norling Jönsson har i dag beslutat att stänga av en nämndeman som för tillfället tjänstgör i det stora narkotikamålet. Detta efter att det framkommit att hon pratat om målet med en annan nämndeman under en bussresa, vilket flera medresenärer hörde.... läs mer »

Hovrätten skärper straffet för mord genom förgiftning med cyanid

Svea hovrätt dömer en 55-årig kvinna för att ha mördat sin sambo genom att förgifta honom med cyanid. Hovrätten skärper straffet till 18 års fängelse.... läs mer »

Kammarrätten instämmer i Skatteverkets ändrade bedömning av vilka uppgifter som kan lämnas ut från skattekonto

I ett s.k. ställningstagande i våras ändrade Skatteverket sin syn på sekretessen rörande uppgifter på skattekontot. Ställningstagandet innebär att uppgifter som tidigare bedömts vara offentliga numera anses omfattas av sekretess. I en dom, som rör utlämnande av allmän handling, konstaterar Kammarrätten i Stockholm att Skatteverkets bedömning inte strider mot lagen och att de begärda uppgifterna...... läs mer »

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 22 augusti... läs mer »

Fem personer döms för människorov och tre av dem döms även för grov misshandel efter att ha fört bort en kvinna i en bil

Örebro tingsrätt har idag dömt fyra kvinnor och en man för människorov. Tre av kvinnorna döms även för grov misshandel.... läs mer »

Rättegången om polisskjutningen av en ung man i Stockholm inleds tisdagen den 3 september 2019

I augusti 2018 sköts en 20-årig man till döds av polis i Stockholms innerstad. Åklagare väckte i april åtal mot tre poliser. En av poliserna har åtalats för vållande till annans död alternativt tjänstefel och de två andra för tjänstefel.... läs mer »

Rättegång i mål om mord den 2 november 2018 i Gränby inleds den 21 augusti 2019

Huvudförhandlingen kommer att inledas den 21 augusti 2019. Huvudförhandlingen inleds i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.... läs mer »

Angående gårdagens avspärrningar

Under gårdagen avspärrades delar av Garnisonsområdet där tingsrätten är belägen. Merparten av avspärrningarna är nu hävda och tingsrättens verksamhet påverkas inte.... läs mer »

Boka plats till det s.k. Östersundsmålet

Fr.o.m. den 19 augusti 2019 går det att boka plats till huvudförhandlingen i det stora och uppmärksammade målet avseende grov trolöshet mot huvudman m.m. Antalet platser är begränsat.... läs mer »

22-åring som misstänks för sprängdådet mot den danska skattemyndigheten häktas och lämnas ut till Danmark

... läs mer »

Person häktad misstänkt för stämpling till terroristbrott

Tingsrätten har i dag häktat en person som på sannolika skäl är misstänkt för stämpling till terroristbrott den 14 augusti 2019 i Östersund.... läs mer »

Häktningsförhandling i mål som gäller stämpling till terroristbrott

Åklagaren har kommit in med en häktningsframställan i mål B 2363-19, som gäller misstanke om stämpling till terroristbrott.   Östersunds tingsrätt kommer hålla häktningsförhandling fredagen den 16 augusti kl 13 i tingsrättens sal 1.      ... läs mer »

25-åring häktad för två fall av grov misshandel och människorov

Tingsrätten har häktat en 25-åring såsom på sannolika skäl misstänkt för - grov misshandel den 12 augusti 2019 på J H Dahlsgatan, Kristianstad, Kristianstads kommun, - människorov den 12 augusti 2019 på Östra Storgatan och J H Dahlsgatan, Kristianstad, Kristianstads kommun, och - grov misshandel den 12 augusti 2019 på Östra boulevarden 2, Kristianstad, Kristianstads kommun. Åklagaren har fått...... läs mer »

Kvinna åtalad för mord – huvudförhandling inleds den 19 augusti

Åklagaren har väckt åtal mot en kvinna i 70-årsåldern för mord. Enligt åtalet har kvinnan i Lysekil i april 2019 berövat sin make livet.... läs mer »

Hovrättens handläggningstider kommer
att öka

Antalet brottmål som kommer in till Svea hovrätt har under det senaste året ökat med 7 procent. Sedan två år tillbaka är ökningen 19 procent. Även de flesta övriga typer av mål har ökat. Samtidigt har hovrätten under året fått ett besparingskrav och möjligheten att utnyttja den så kallade anslagskrediten har begränsats. Hovrätten kommer därför att ha färre domare i tjänst jämfört med tidigare.... läs mer »

Ändrad tid för huvudförhandling i mål B 2885-17 - ”mord på Ramels väg”

På grund av en invändning om jäv mot en domare, kan huvudförhandlingen inte startas som planerats.... läs mer »

Stockholms tingsrätt dömer tre personer, varav en är en internationellt känd artist, för misshandel

Tingsrätten dömer alla tre för misshandel till villkorlig dom. Tingsrätten konstaterar att det inte förelegat någon nödvärnssituation och att de tilltalade misshandlat målsäganden med slag och sparkar. Det är dock inte bevisat att de slagit målsäganden i huvudet med en flaska eller i övrigt misshandlat honom med hela eller trasiga flaskor. Målsäganden får skadestånd för kränkning och sveda och...... läs mer »