text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Svenska Dagbladet - Nyheter 

EU spänner militära muskler inför Trumps Natobesök

Om tre veckor vill EU:s ”utrikesminister” Federica Mogherini ta nya steg mot ett ökat försvarssamarbete. Det blir då veckan före Donald Trumps första Natotoppmöte och en tydlig signal om att EU är på offensiven som ett militärt alternativ till alliansen. För svensk del tvingar det regeringen att bekänna färg.

... läs mer »

100 dagar med Trump: Citaten som fastnade

Donald Trumps första hundra dagar som president har bjudit på många utspel, attacker och tweets. Här har vi samlat 10 av de bästa och värsta citaten från de första hundra dagarna.

... läs mer »

USA öppnar för militärt angrepp mot Nordkorea

USA kommer att svara Nordkorea med militära medel om det är nödvändigt, sa utrikesminister Rex Tillerson till FN:s säkerhetsråd i fredagens extrainsatta möte. Sveriges kabinettsekreterare Annika Söder menar att en militär aktion skulle vara förödande.

... läs mer »

SvD/Sifo: Kortvarig S-rusning efter terrordådet – MP ökar

Socialdemokraternas opinionsmässiga uppgång efter terrordådet i Stockholm ser ut att ha varit kortvarig. Och Miljöpartiet som noterat bottensiffror i flera mätningar ligger nu åter på motsvarande nivå som före attentatet.

Det visar färska siffror från Sifo i en extrainsatt mätning som SvD låtit göra.

... läs mer »

Trump riskerar missa chansen till ekonomiska reformer

Donald Trump tog sig igenom sina 100 första dagar i Vita Huset utan att få någon stor reform igenom kongressen. Inom ekonomisk politik ser utsikterna inför resten av året i bästa fall marginellt mer positiva ut. Men ingen seger är given på förhand – och Trumps chans att få något gjort hotar gå honom om intet.

... läs mer »

”Stora, höga hus förvandlar Stockholm radikalt”

Stockholms välkända stadssiluett med kyrktorn och märkesbyggnader skyms alltmer av nya stora byggnader. Större och högre hus ger största möjliga vinst åt fastighetsägarna, skriver representanter för Naturskyddsföreningen Stockholms län, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Samfundet S:t Erik.

... läs mer »

Så påverkas pensionen av föräldraledighet

Att bli förälder innebär för de flesta flera månader utan arbete. Vad betyder det för pensionen? För de allra flesta påverkar det mindre än man kan tro, enligt en ny rapport. Men se upp om du inte har någon kollektivavtalad tjänstepension eller om du bara tar ut föräldrapenning under några få dagar i veckan.

... läs mer »

NSA: Vi raderar insamlad kommunikation

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA upphör med en av de mest omtvistade formerna av övervakning som inte kräver domstolsbeslut, rapporterar The New York Times.

Enligt NSA ska "större delen" av den insamlade informationen nu raderas.

... läs mer »

Polisen: Tror hon hade planerat det länge

Kriminalkommissarien som leder polisarbetet kring Sommarstugemorden var även spaningsledare i det uppmärksammade morddramat i Knutby 2004. Han menar att det finns stora likheter mellan fallen.

– Det handlar om hur man kan påverka andra personer, säger Kenneth Ågren.

... läs mer »

Åtalet framställer kvinnan som en unikt kallhamrad brottsling

Åtalet mot den 42-åriga Arbogakvinnan är fascinerande och skrämmande läsning. Om åklagarna lyckas leda sina påståenden i bevis är det ett unikt fall med en unikt kallhamrad brottsling i centrum.

... läs mer »

Volvo kör med god fart mot börsintroduktion

90-årsjubilerande Volvo levererar ett stabilt kvartal med ökad omsättning. Men alla nya modeller kostar i lanseringar och utveckling, och rörelsevinsten minskade något. Trots det är läget fortsatt bra inför en börsintroducering under året.

... läs mer »

Polis sköt misstänkt kidnappare i Malmö

Skottdramat inträffade i stadsdelen Holma vid 17-tiden på fredagen. Polisen arbetade med ett misstänkt människorov och det fanns uppgifter om att en bortförd kvinna fanns på en adress i Holma.

... läs mer »

Nya kinesiska superplanet klart att testflygas

Kinesiska Comac är på gång med första testflygningen av nya stora C919. Det är en händelse som kan få stor betydelse för hur hela flygbranschen utvecklas de kommande decennierna. Planet kan bli en tuff utmanare för Airbus och Boeing.

... läs mer »

Gott om vinnare på börsen hittills i år

Kraftig uppgång på Stockholmsbörsen och flera starka kvartalsrapporter bäddar för en fortsatt stark period på aktiemarknaden. Orosmolnen är få när analytiker summerar årets första börsmånader.

... läs mer »

Ny bankavgift föreslås: ”Behöver snabb buffert”

Riksbanken föreslår att bankerna ska finansiera kostnaden för valutareserven, på omkring 500 miljoner kronor per år. Det är viktigt att ”försäkringen” betalas av dem som gynnas av dem, skriver Riksbanken i ett remissyttrande till regeringen.

... läs mer »

Rallarsvingar om BR-föreningarnas sparbehov

Utredaren Michaël Koch berättar för SvD att parterna som satt med i Bostadsrättsutredningen var eniga om nästan allt – utom om föreningarnas sparbehov.

... läs mer »