text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Expressen - Debatt 

S-kommunens bolag köper gräddfil i vården

Socialdemokraterna var med och byggde den svenska välfärdsmodellen. Ändå låter ett kommunägt bolag, med en socialdemokratisk styrelseordförande, sin personal gå före i vårdkön. Så ser välfärdsmodellens sönderfall ut, skriver forskaren John Lapidus.

... läs mer »

Hur kan idrottande barn klassas som buller?

Nacka kommun överklagar ett ärende som kan få stora konsekvenser för möjligheterna att idrotta i hela landet.

Att bygga bullerplank runt alla idrottsanläggningar i tätbebyggda områden skulle kosta flera miljarder. Vad kostnaden för ohälsan hos Ipad-generationen blir går inte att mäta i kronor, skriver Anders Mebius.

... läs mer »

Skandalbolagen som vill chockhöja hyrorna

Nu är det dags att Stockholms stad skärper sina regler så att den här typen av aktörer varken får mark, bygglov, detaljplaneändringar eller får göra fastighetsförvärv som gör att de kan växa, skriver Clara Lindblom (V).

... läs mer »

M:s klimatpolitik är ett luftslott

Moderaternas dubbelmoral är ett hån mot världens fattiga. Deras klimatpolitik är ett luftslott som hade ökat utsläppen. 

Gå hem och läs på, skriver Lorentz Tovatt (MP).

... läs mer »

Kampen mot gängen håller på att förloras

Politikernas handlingsförlamning är obegriplig och den grova kriminaliteten har tillåtits växa till nivåer vi aldrig upplevt tidigare. 

Nu krävs ett batteri av åtgärder och lagändringar mot gängvåldet, skriver polisen Lars Alvarsjö.

... läs mer »

Hur kan ett års ledighet vara viktigare än polisen?

Vården, skolan och polisen måste gå före ideologiskt drivna nya bidrag. Att gå vidare med friåret borde kvalificera regeringen och stödpartierna till att delta i ett avsnitt av ”Lyxfällan”.

Man undrar hur långt till vänster Centerpartiet och Liberalerna faktiskt kan gå, skriver Muf:s Benjamin Dousa.

... läs mer »

Norrland kan inte längre vara Stockholms förråd

Centralmakten ser sedan århundraden norra Sverige som en förrådskammare där man kan hämta billiga råvaror och utbildad arbetskraft. 

Huvudstadsfixeringen måste brytas en gång för alla för att Sverige ska hålla ihop, skriver Gunnar Hellström och Håkan Larsson (C) i Krokom.

... läs mer »

Pride har förvandlats till en politisk aktör

Vi välkomnar Pride som företeelse. Vi välkomnar vad Pride egentligen borde stå för och handla om. Tyvärr har olika arrangörer valt att politisera verksamheten genom att mobba människor enbart på grund av deras politiska hemvist.

Vi har tagit ställning för att kommunhuset bör fredas från politiska ställningstaganden i samband med flaggning, skriver Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

... läs mer »

Läkarnas arrogans är farlig för oss patienter

Sveriges ortopedkår uppvisar en farlig arrogans som drabbar oss höftpatienter. Tyvärr är detta ett bredare mönster. Vi ser hur omoderna kunskaper leder till onödigt lidande, i strid med den rätt vi alla har, skriver skådespelaren Stefan Sauk. 

... läs mer »

Faran med att förbjuda anonyma kontantkort

Jag vågar påstå att det finns stora avslöjanden som aldrig hade kommit fram i offentligheten om det inte hade funnits säkra och trygga sätt för källor att lämna känslig information till journalister, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

... läs mer »

Det är dags att avskaffa statliga inkomstskatten

Att utbildning ska löna sig är en rättvisefråga, men Sverige är det land där det lönar sig minst att utbilda sig i hela OECD. Därför föreslår vi ett avskaffande av den statliga inkomstskatten, skriver Naod Habtemichael, Centerstudenter och Ida Alterå, CUF.

... läs mer »

Varför röstar så många landsbygdsbor på SD?

Everöd var tidigare ett säkert fäste för S. Numera röstar drygt en tredjedel av väljarna där på SD. En liknande förändring har ägt rum i hundratals mindre orter runtom i landet – trots att SD saknar ett progressivt program för landsbygden, skriver Roland Andersson.

... läs mer »

Klimatpolitik är tydligen inget för miljöpartister

Utsläppen i Sverige ökar – ändå slösar regeringen och dess stödpartier bort miljarder, skriver Louise Meijer (M).

... läs mer »

Skyll inte på Stockholm – vi berikar hela landet

Motsättningarna mellan stad och land ökar och kritiska blickar riktas mot Stockholm. Men huvudstadsregionen genererar stora resurser till hela landets välstånd.

Det är därför oroande att Sveriges ekonomiska motor nu har börjat hacka, skriver Andreas Hatzigeorgiou och Stefan Westerberg från Stockholms handelskammare.

... läs mer »

När ska politikerna tala klarspråk om gängvåldet?

Tror Sarnecki och Löfven att människor inte klarar av att förstå att den ökning av dödsskjutningar vi sett sedan 1990 har med migration och integration att göra? 

Sluta dumförklara allmänheten, skriver Mattias Lindberg.

... läs mer »

Psykiatrin i Sverige står vid ruinens brant

Var det verkligen rätt att stänga de psykiatriska institutionerna eller borde Beckomberga och Långbro fått vara kvar? skriver Amanda Sandholm (V), undersköterska i akutsjukvården.

... läs mer »

Placera asylsökande i mottagningscenter

S har tolererat framväxten av skuggsamhällen när de låtit tiotusentals stanna kvar illegalt i Sverige.

En kontrollerad invandring och ett fungerande återvändande krävs från migrationsuppgörelsen, skriver M-toppar från tre kommuner.

... läs mer »