text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Expressen - Debatt 

Rutavdraget ger jobb och är bra för integrationen

Det är obegripligt att LO och Kommunal, som organiserar arbetstagarna i rutbranschen, driver på för att deras egna medlemmar ska bli arbetslösa, vilket blir följden av ett avskaffat rutavdrag, skriver Andreas Åström på Almega.

... läs mer »

Vi måste trappa upp arbetet för eko-maten

Vi har kommit en god bit på väg men det krävs mer verkstad om vi ska uppnå de satta målen om ekologisk livsmedelskonsumtion. Sverige bör haka på Frankrikes femårsplan, skriver Anita Falkenek, vd på organisationen KRAV.

... läs mer »

På med kondomen – ni är medskyldiga

Även männen gör abort och det är på tiden att i högre grad ålägga dem ansvaret för deras reproduktiva förmåga. Då kommer aborttalen att minska, skriver Amandah Andersson.

... läs mer »

Begränsad tolkhjälp är ett groteskt förslag

Ulf Kristersson (M) tänjer återigen på populismens gränser genom att ta upp begränsad tolkhjälp. Ett sådant förslag leder inte till ökad integration, utan till godtycklighet och utanförskap, skriver Katayoun Keshavarzi, översättare och tolk, och J Mikael Olsson, författare och doktor i statsvetenskap.

... läs mer »

Niqab är förtryck även om den bärs frivilligt

Svensk lag förbjuder mig att röka en cigarett utanför restaurangen och djur är tack och lov skyddade från religiös ritualslakt. Så varför är det så svårt att ta i frågan om niqab och burka i jämställdhetens bästa land, skriver Maria Rashidi.   

... läs mer »

Stad och land-klyftan förgiftar demokratin

De skadliga skillnaderna i levnadsförutsättningar som finns mellan stad och land är en grogrund för antidemokratiska krafter och måste hävas. Därför presenterar vi ett förslag på ett antal reformer och investeringar som kan vända utvecklingen, skriver Markus Kallifatides, ordförande i den socialdemokratiska föreningen Reformisterna.

... läs mer »

Vad kommer Fidesz att få för sitt stöd?

Utan högernationalisters stöd hade Ursula von der Leyen inte blivit vald. Det är inte utan orosmoln vi följer utvecklingen för att se vad som lovats bort för den knappa majoriteten, skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren (MP).

... läs mer »

Läs på om begreppet mångkulturalism, Nelson

Att kritisera mångkulturalismen är att säga att parallella samhällen inte är önskvärt. Det handlar inte om rasism eller att tvinga i invandrare köttbullar mot deras vilja, skriver Mattias Lindberg.

... läs mer »

När rut ersätter hemtjänst hotas vår välfärdsmodell

Högern argumenterar för rutavdraget som en allt i ett-lösning som ger nyanlända jobb, underlättar livspusslet och minskar svartarbete. Men forskning visar att avdraget kan välta både välfärd och jämlikhet, skriver Ulrika Lorentzi, utredare på LO.

... läs mer »

Tillåt privata aktörer att starta fängelser

Det finns goda möjligheter att driva bättre, mer effektiva anstalter och expandera fortare om privata aktörer tillåts starta fängelser, skriver Sten Storgärds, förbundssekreterare i Fria moderata studentförbundet.

... läs mer »

Miljöpartiet gör sig allt mer irrelevanta i EU-politiken

Att ytterkantspartierna röstade emot Ursula von der Leyen ser vi som ett hedersbetyg. Att Miljöpartiet och de gröna däremot gjorde det är anmärkningsvärt, skriver de moderata ledamöterna i Europaparlamentet.

... läs mer »

Sommaren är kort – men köerna till BUP desto längre

Unga HBTQ-personer löper större risk än andra unga att drabbas av psykisk ohälsa och är extra utsatta för de långa väntetiderna till Barn- och ungdomspsykiatrin. Detta kommer att vara en högprioriterad fråga för oss framöver, skriver Ebba Busch Thor, partiledare, KD, och Martin Hallander, ordförande, KDU.

... läs mer »

Ska ”sunt förnuft” ersätta regelverken?

Om det är sunt förnuft att inte be på arbetstid och detta är ett problem av begränsad omfattning, vad finns det då för skäl att vara emot en komplettering av regelverket, skriver Jonas Andersson, SD.

... läs mer »

Så kan vi minska antalet aborter

Aborträtten hotas på flera ställen i västvärlden och den fria aborträtten i Sverige är odiskutabelt en viktig del av kvinnans frihet. 

Samtidigt har Sverige högst aborttal i Norden, och så behöver det inte vara, skriver fyra överläkare i gynekologi.

... läs mer »

De som vill sluta röka förtjänar bättre alternativ

Om vi inte bidrar med innovation lämnas många av dagens rökare kvar i den mest skadliga formen av nikotinbruk – cigaretterna. Som företag ser vi därför ingen motsättning i företagets vinst och folkhälsans intressen, skriver företrädare för Philip Morris.

... läs mer »

Staffanstorp hånas men  har de verkligen fel?

Verkligheten kräver tydliga svar. Ska lagen följas eller känslorna styra? I Staffanstorp sätts lagens principer först, och kommunen får utstå hård kritik. Men det är nog en bra sak om fler kommuner funderar över den här frågan, skriver Helena Rivière.

... läs mer »

Vill ni stötta damfotbollen – köp ett säsongskort

I en perfekt drömvärld tjänar alla lika mycket, men så länge fler är villiga att betala för att se herrarnas matcher live och på tv kommer fotbollsdamernas löner att ligga efter, skriver beteendevetaren Erika Ohlsson.

... läs mer »