text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Expressen - Debatt 

Det är för lätt att vara kriminell i Sverige i dag

Det bakvända systemet med mängdrabatt vid brott måste upphöra. De kriminella kan inte få fortsätta skratta åt samhället, skriver Tomas Tobé. 

... läs mer »

Brexit är långt ifrån slutet på vår relation

Storbritannien är ett tolerant, öppet och mångkulturellt land. För de EU-medborgare som bor här kommer vi att göra det enkelt för att stanna, skriver David Davis, Storbritanniens Brexit Minister. 

... läs mer »

Fel av Patrik Sjöberg att hänga ut tränaren

Det handlar inte om vem det är mest synd om. Det handlar om att låta domstolarna göra sitt jobb. Rättvisa skapas inte genom lynchjustis på Facebook, skriver brottmålsadvokaten Viktor Banke. 

... läs mer »

Inför skoluniform på problemskolor

Skoluniform tycks kunna minska brottsligheten och öka elevernas säkerhet. 

Det skulle innebära lika villkor för alla, vilket minskar risken för grupptryck och mobbning, skriver Erik Slottner och Christian Carlsson.

... läs mer »

Snart kommer någon att dö

Mina kolleger på avdelningen biter ihop. De hoppar över luncherna för att hinna med, rusar ännu snabbare mellan patienterna. Hoppas att inget går åt helvete, skriver undersköterskan Emil Johansson. 

... läs mer »

På tiden att vi inför en sjätte semestervecka

Det gränslösa arbetet med ny teknik och nya arbetsförhållanden suddar ut gränsen mellan arbete och fritid. 

Det är nu hög tid att införa en sjätte semestervecka, skriver Nasra Ali (S).

... läs mer »

Utvisa de som inte respekterar våra lagar

Vi ska vara en fristad för dem som söker sig från terror och förtryck. Inte för dem som genom sin ideologi sympatiserar med just det, skriver Gunnar Hökmark (M).

... läs mer »

IS ska bekämpas med kärlek – sa ingen

IS skall bekämpas med vapen – och vår frihet och gemenskap värnas med kärlek. Frågan är varför så många begåvade individer inte kan eller vill hålla dessa tankar i huvudet samtidigt, skriver Malin Lernfelt. 

... läs mer »

Gör midsommar till ny nationaldag

Hur många av oss kan egentligen den svenska nationalsången och vet varför vi firar just den sjätte juni? Och när man ber någon definiera svenskheten inleds listan med just midsommar, skriver Kurdo Baksi. 

... läs mer »

Vi får aldrig göras till "statsradio"

Public service-kommittén måste säkerställa tre saker. Programbolagens oberoende, verksamheten på andra plattformar och bredden i uppdraget, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

... läs mer »

EU-migranterna får det allt bättre i sina hemländer

Antalet utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige minskar. 

Det tyder på att det långsiktiga arbetet med en förbättrad situation i hemländerna gör skillnad, skriver S-ministern Åsa Regnér.

... läs mer »

Vår oro för terrorn får inte tystas ner

Fokuset på dödsoffer vid terrordåd är lika missledande som cyniskt eftersom alla brott inte lämnar lik. Ska vi nästa gång våldtäkter diskuteras, stävja kvinnors oro med påminnelsen att de ?esta av offren inte dör? skriver debattören Nima Dervish.

... läs mer »

Att männen frias gör mig förbannad

Männen såg att kvinnan gruppvåldtogs, men ingen av dem ringde polisen. 

Nu frias dessa män i Högsta domstolen – eftersom de hade riskerat att själva misstänkas för våldtäkten. Ett stort svek mot kvinnorna, skriver Roks ordförande Zozan Inci.

... läs mer »

Håll löftet om Dawit, Eritrea

Nu har det gått ett helt år sedan Eritrea uppgav att Dawit Isaak lever, men sedan dess har ingenting hänt, skriver debattörerna. 

... läs mer »

Alla måste våga - även om man blir kallad rasist

Att slåss mot hedersförtrycket påstås vara att ”gå rasisternas ärenden”. Detta får den absurda konsekvensen att kvinnoförtryck accepteras med hänvisning till antirasism. Och det är de förtryckta kvinnorna som får betala priset, skriver Amineh Kakabaveh.

... läs mer »

Vill regeringen bli av med EU-migranterna?

Vill regeringen och minister Åsa Regnér bli av med de romer som kommit hit till Sverige? I sådana fall förslår vi att de är ärliga med det, skriver Amnestys Anna Lindenfors och Johanna Westeson.

... läs mer »

Handlingarna som räknas – inte era ord

Jag vill att politikerna ska komma hit och lyssna i stället för att prata. Lyssna på mödrarna vars söner dödas på våra gator. Men i stället fiskas det röster hos de som är skrämda av den bilden medierna målar upp, skriver journalisten Philip O'Connor.

... läs mer »