text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Reforminstitutet - Nyheter 

Det våras för fuskarna

Ansedda tidningen Prospect Magazine publicerar idag vår första artikel om vågen av ”laglig fusk” som rycker undan mattan för många människors inkomster, livskvalitet och även hälsa. Denna artikel är också startskottet för arbetet med en ny book på detta tema: Las artikeln i Prospect magazine här.... läs mer »

Robotisering räddar den svenska modellen

Robotar och digitalisering ersätter visserligen många jobb. En del befarar därför att den svenska modellen på arbetsmarknaden är hotad. Sanningen kan dock snarare visa sig vara tvärtom. Robotar är räddningen för den svenska modellen. Läs debattduellen mellan Stefan Fölster och Eva Nordmark här. Och varför Bill Gates idé om en robotskatt är en dålig idé […]... läs mer »

Äldre har mycket mer att ge

Äldre har tappat status och viktiga uppgifter i samhället. Äldreomsorgsdebatten handlar mest om funktionalism och omhändertagande. Ändå visar forskning tydligt att ett samhälle har mycket att vinna på att engagera äldre till meningsfulla uppgifter, och att äldre mår bättre av att ha något meningsfullt att göra. Reforminstitutet publicerar en bok skriven tillsammans med tre författare […]... läs mer »

Så blir städer rika!

I maj publicerar Brookings vår nya bok ”The Public Wealth of Cities”. Redan nu publicerar The Guardian en artikel om den. Ämnet är hur städer kan vända sin ekonomi och bli rika, inte bara ekonomiskt utan även avseende socialt och humant kapital. Läs artikeln i The Guardian här.... läs mer »

Digitalisera eller dö

Stefan Fölster resonerar om vinnare och förlorare i digitaliseringsracet, baserat på den nya boken ”Framtidens Jobb” (med Nima Sanandaji) och ”Robotrevolutionen – Sverige i den nya maskinåldern”, båda utgivna av Volante förlag. Lyssna på podden här.  ... läs mer »

Ny bok: Framtidens Jobb – Sverige måste kompetensväxla bättre

I ”Framtidens jobb” (Volante förlag) granskar Stefan Fölster och Nima Sanandaji arbetsgivares önskemål i tusentals jobbannonser och visar hur snabbt kompetenskraven skiftar inom elva yrkesområden som omfattar större delen av arbetsmarknaden. Utifrån en inventering av kommande teknik och ny organisation analyseras också hur kraven ändras under de kommande 15 åren. Läs artikeln på DN-debatt här.... läs mer »

Digitalisering kan täcka välfärdens kostnadsexplosion

Fram till år 2030 ökar antal svenskar över 80 år från en halv miljon till 800 000. Även flyktingvågen kostar. Ändå är det möjligt att täcka dessa kostnadsökningar med smart digitalisering. Stefan Fölster beskriver hur det skulle kunna ske. Den egentliga utmaningen ligger i de offentliga verksamheters handlingskraft. Läs hela artikeln i Dagens Samhälle här.... läs mer »

Den digitala revolutionen kräver ny ekonomisk politik

Ett omfattande skifte sker till digital konsumtion och produktion. Den förblir osynlig i statistiken om tillväxt, levnadsstandard och jämlikhet. Därför kommer skatte- och fördelningspolitiken att slå allt mer slint. Penningpolitiken kan ge upphov till nya finansiella kriser. Nu behöver regering och Riksbanken förklara hur de beaktar den ekonomiska politikens allt större döda vinkel och hur […]... läs mer »

Allt sämre styrning av statliga bolag

Åsa Romson och Michael Damberg har nyss skickat brev till de statliga bolagen med instruktioner att styra mer resurser till miljöåtgärder. Det kommer kort efter att Finansdepartementet avslöjat att man vill dränera bolagen med en hastigt påkommen extrautdelning på 9 miljarder. Denna politiska styrning av bolagen har tilltagit på senare år. Finansdepartementet  hejade aktivtpå Vattenfalls […]... läs mer »

Sverige tappar i innovationsförmåga

Mellan 2003 och 2013 ökade antalet anställda i svenska internationella koncerner som jobbar med forskning och utveckling med cirka 25 500 personer. På kort tid har dessa kvalificerade jobb närmast fördubblats. Men nästan alla jobb har skapats utomlands, i länder som Kina. Knappt 3 000 av de nya jobben har lokaliserats till Sverige. Flera andra […]... läs mer »

Inbjudan till release av nya boken Robotrevolutionen: Sverige i den nya maskinåldern

Robotrevolutionen är här, och den förändrar våra liv radikalt – många gånger till det bättre. Men utvecklingen stannar inte där. I sin framfart krossar också robotrevolutionen hela branscher, utplånar jobb utan att lämna några nya efter sig och ställer frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets. Vem blir vinnare och vem blir […]... läs mer »

Digitaliserad välfärd i stället för skattehöjningar

I dag finns stora outnyttjade möjligheter att förbättra välfärden och sänka kostnaderna med hjälp av smart digitalisering. Att ta till vara dessa skulle räcka med råge för att undvika kostnads- och skattehöjningar som en äldre befolkning och flyktingvågen annars kan leda till. Läs DN-debatt artikeln här.... läs mer »

Financial Times skriver för tredje gången om ”Public Wealth of Nations”

Boken ”The public wealth of nations – how management of public assets can boost or bust economic growth” tas nu upp för tredje gången av Financial Times, denna gång i samband med en diskussion av lösningar på Storbritanniens bostadsbrist, ett tema som är ytterst relevant i Sverige också. Boken är skriven av Stefan Fölster och […]... läs mer »

Samhällsvärdet av immateriella investeringar

Sedan den industriella revolutionens början har regeringar i olika länder agerat för att uppmuntra till investeringar i fysiskt kapital. I dagens moderna kunskapsintensiva ekonomier finns en annan utmaning som är minst lika aktuell: att locka till sig investeringar i kunskapsbaserat kapital. En stor del av alla arbetstillfällen i moderna ekonomier som Sverige redan idag finns i verksamheter som förlitar […]... läs mer »

Ny bok om robotrevolutionen

Den 25 november släpps boken Robotrevolutionen : Sverige i den nya maskinåldern av Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet och adj. professor på KTH. Robotrevolutionen är en tillgänglig och initierad skildring av en framtid som närmar sig med stormsteg – en framtid där gränsen mellan människa och maskin suddas ut. Boken ges ut av Volante förlag. […]... läs mer »

Svensk industriproduktion stryps mest i EU

Svensk industriproduktion har krympt med en tiondel på fem år precis som de sämsta inom EU – Italien, Spanien och Grekland. Frankrikes industri har åtminstone inte tappat. Om vår industriproduktion hade vuxit som i Tyskland eller Belgien så hade den i dag varit 20 procent högre. Denna jämförelse tar ändå inte hänsyn till skillnader i länders […]... läs mer »

Tre viktiga seminarier i Almedalen

Jag vill tipsa om tre seminarier som kan förändra Sverige på riktigt: 1  Så blir du innovationsledande inom vård och omsorg: Varför behöver kommuner ett innovationslab? Och hur blir innovationssatsningar lönsamma? Stefan Fölster från Reforminstitutet presenterar en ny modell för hur ett modernt innovationsarbete kan integreras i kommuners och landstings verksamheter. Uppsala kommun är på […]... läs mer »