text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Journalisten - Nyheter 

Attackerade journalister utsedda till Årets person

Time Magazine har utsett ”sanningens väktare” till Årets person.... läs mer »

Journalistförbundet torrlägger och klimatkompenserar

Journalistförbundet genomför en policyöversyn som innebär att det är slut på alkoholrepresentation – och flygresor ska undvikas, samt klimatkompenseras.... läs mer »

Polisvåld mot franska journalister

Efter upprepade fall av polisvåld mot franska journalister som bevakar Gula västarnas protester kräver franska journalistfack nu ett brådskande möte med president Macron.... läs mer »

”Det är inte bara mörker i mediebranschen”

Helsingborgs Dagblads chefredaktör Jonas Kanje ser hur dagspressen nu håller på att vända nedgången genom att satsa på det som varit dess signum – traditionell lokaljournalistik.... läs mer »

Jonathan Jeppsson

blir nyhetschef på Aftonbladet.... läs mer »

Printannonseringen i fritt fall

Under året har printannonseringen minskat kraftigt, och under november var den i fritt fall. Inom dagspress minskade annonsintäkterna från print med över 20 procent i november och för fackpress med över 25 procent.... läs mer »

Pressfriheten under attack inför valet i Bangladesh

På måndagen blockerade den bangladeshiska telekommunikationsmyndigheten 58 nyhetssajter under tolv timmar, anklagade av regeringen för att sprida ”propaganda och fejknyheter”.... läs mer »

Israelisk räd mot palestinsk nyhetsbyrå

Soldater sköt tårgas inne på Wafas redaktion. En palestinsk journalist har gripits av säkerhetsstyrkor på Västbanken.... läs mer »

Sofia Wadensjö Karén stuvar om i URs ledning

Utbildningsradions utbudsledning förändras och tre nya chefstjänster ska rekryteras. Samtidigt lämnar produktionschefen Elin Andersson sin tjänst. ”Vi gör detta för att få en tydligare organisation”, säger URs vd Sofia Wadensjö Karén.... läs mer »

TV4 kan få böta 450 000 för sponsring under fotbolls-VM

Granskningsnämnden för radio och tv fäller sex olika sponsormeddelanden under sändningarna från fotbolls-VM, efter en anmälan från statliga Myndigheten för press, radio och tv.... läs mer »

Rapport fälls för Nya Karolinska-inslag

Ett inslag i SVT Rapport var osakligt om kostnaden för Nya Karolinska Solna, enligt Granskningsnämndens beslut.... läs mer »

Fler borde portas från Nobelfesten

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna firar 70 år idag och spalterna fylls sedan en vecka tillbaka av diffusa uppmaningar om att ”stå upp” för dessa rättigheter. Samtidigt firas en annan högtidlighet idag, Nobeldagen, och det är nästan bara den ihärdige demokratiförkämpen Kurdo Baksi som orkat lyfta blicken från såpoperan Svenska Akademien och påpeka, att ska diktaturföreträdare verkligen bjudas in till årets tjusigaste fest?... läs mer »

Turkisk journaliststudent fängslad för att ha förolämpat Erdogan

Berivan Bila sitter sedan i fredags i fängelse i Trabzon i nordöstra Turkiet.... läs mer »

Tio miljoner mer i läsarintäkter för HD/Sydsvenskan

Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan ökar antalet prenumeranter och närmar sig 34 000 digitala prenumerationer. Nu planerar man nyanställningar på redaktionerna.... läs mer »

Polska riksbanken kräver att fem journalister tystas och deras artiklar tas bort – ur papperstidningen

Den polska riksbanken NBP har gått till domstol för att få tyst på fem namngivna journalister på Gazeta Wyborcza, och vill dessutom att fem artiklar i Gazeta Wyborcza och två i Newsweek tas bort, såväl de digitala publiceringarna som de tryckta.... läs mer »

Cilla Benkö

är omvald till Europeiska radio- och tv-unionens (EBU) styrelse.... läs mer »

Sofia Taavitsainen

blir kanalchef för SR Stockholm.... läs mer »