text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Journalisten - Nyheter 

”Granskningsnämnden beter sig konstigare och konstigare”

Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson och tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta är inte förtjusta i Granskningsnämnden för radio och tv, i senaste avsnittet av Journalistenpodden.... läs mer »

Nazistsajts utgivare döms för 61 fall av hets mot folkgrupp

Nordfronts tidigare ansvariga utgivare Emanuel Lärkestål får villkorlig dom och böter för publiceringar av hyllningsbilder på Adolf Hitler.... läs mer »

SVT uppgav inte vårdgivare i inslag som inte handlade om vårdgivaren

SVT Nyheter Stockholm och SVT Rapport kritiseras av Granskningsnämnden för att man inte uppgett vem som var vårdgivare till en person med autism i ett inslag där kritik inte riktades mot vårdgivaren.... läs mer »

Anna Gullberg anlitas som konsult av Sveriges Radio

Gefle Dagblads tidigare chefredaktör Anna Gullberg ska under hösten intervjua journalister på SR i ett nätverksprojekt.... läs mer »

Trump hyllade misshandel av journalist

Under ett tal i Montana hyllade USAs president Donald Trump kongressledamoten Greg Gianfortes fysiska misshandel av en Guardianjournalist.... läs mer »

”Tidningar behöver inte vara snygga”

Angelica Zander på Jaktmagasinet Big Game kan bli Årets AD. Det blir i så fall inte första gången hon får utmärkelsen.... läs mer »

Åke Ortmark är död

Journalisten Åke Ortmark avled på torsdagen, 89 år gammal.... läs mer »

Fängelse för nättroll som kränkte och förföljde Jessikka Aro

Flera personer knutna till den finska hatsajten MV-lehti döms för bland annat ärekränkning och förföljelse av Yles prisbelönta journalist Jessikka Aro, som avslöjade de ryska trollfabrikerna.... läs mer »

”Vi söker oss gärna till omöjliga ämnen”

Att hitta en motor i en berättelse som egentligen inte har en sådan och att behöva skriva fram spänning var det mest utmanande när Anna Roxvall och Johan Persson gjorde sin reportagebok om Västsahara.... läs mer »

Alma Talent vill outsourca hela printproduktionen

Tre tjänster berörs av förslaget som går ut på att lägga ut resterande printproduktion på externa företag.... läs mer »

Mittmedia backar från hotet – förhandlingen avslutad i enighet

För en vecka sedan hotade Mittmedia att utvidga varslet med tolv uppsägningar om inte journalistklubben gick med på en avtalsturlista. Medlemmarna rasade mot arbetsgivaren – som nu valt att backa. ”Förhandlingarna har skett i en konstruktiv anda”, säger Tomas Backlund.... läs mer »

Striden om lärartidningarna

Nu avgörs 30 journalisters kamp för oberoende på Lärarförbundets tidningar. Till kongressen på Stora Essingen nästa vecka har 18 avdelningar motionerat om att riva upp förbundsstyrelsens beslut att ta bort tidningarnas granskande uppdrag. Det här är berättelsen om hur det gick till när Sveriges tredje största fackförbund gick till angrepp mot sina egna tidningar.... läs mer »

Fem fälls för artikel om porrfilm på skolbuss

Aftonbladet, Expressen, Metro, Norran och Svenska Dagbladet åsamkade en busschaufför en oförsvarlig publicitetsskada genom att påstå att han visat porrfilm på en skolbuss.... läs mer »

Året Runt klandras för artikel om IB-affären

Jan Guillou citerades i en artikel om IB-affären för 40 år sedan i Året Runt om att en utpekad person var en lögnare som begått terrorbrott. Personen fick inte bemöta påståendet, varför Året Runt klandras av Pressens Opinionsnämnd.... läs mer »

Skrev att barn släpades – klandras av PON

Att ta en elev i armen är inte samma sak som att släpa eleven, konstaterar Pressens Opinionsnämnd.... läs mer »

Fick rollspela om nedskärning – blev sen uppsagda

Stampen Media genomförde i våras ett tvådagars utbildningsprogram för alla sina anställda.... läs mer »

Ulrika Hyllert: ”En stat som tystar människor kommer inte få vår respekt”

Journalistförbundets vice ordförande Ulrika Hyllert skrev ett brev till Gui Minhai på treårsdagen av hans försvinnande. Hon riktar hård kritik mot Kina.... läs mer »